pátek 17. května 2024

Fico a Vystrčil našli společnou řeč. Jen v otázce Ukrajiny se rozcházejí

Slovenský premiér Robert Fico je na návštěvě Prahy. Sešel se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem a oba politici se shodli na užší spolupráci v rámci V4. V pohledu na válku na Ukrajině zastává ale každý z nich jiný názor.

profimedia-0823921201

Slovenský premiér Robert Fico se dnes sešel se šéfem Senátu Milošem Vystrčilem.
Zdroj: Profimedia

  • Slovenský premiér Robert Fico se dnes sešel se šéfem Senátu Milošem Vystrčilem.
  • Zdroj: Profimedia

Staronový slovenský premiér Robert Fico, který je dnes na oficiální návštěvě v České republice, se shodl s českým předsedou Senátu Milošem Vystrčilem na potřebě užší spolupráce v rámci Visegrádské čtyřky, kam kromě Slovenska a České republiky patří také Maďarsko a Polsko. Právě kvůli postojům Maďarska, jejichž zastáncem je i Fico, je současná spolupráce všech čtyř států oslabená.

Oba politici se však rozcházejí v otázce pomoci válkou zasažené Ukrajině. Vystrčil znovu zopakoval, že pomoci Ukrajině je pro Českou republiku zásadní, předseda slovenské vlády řekl, že uznává Ukrajinu a její nárok na územní celistvost, ale hájil i rozhodnutí neposkytovat Kyjevu další zbraně. To je podle něho v rozporu s dosažením mírových jednání. Naopak v postoji k válce v Pásmu Gazy se oba politici shodli na úsilí co nejdříve dosáhnout trvalého příměří. Vystrčil rovněž zmínil, že by uvítal, kdyby ministerstva zahraničí obou zemí připravila koncept budoucí užší spolupráce s konkrétními body.

Robert Fico se dnes ještě setká se svým českým protějškem Petrem Fialou a s prezidentem Petrem Pavlem, který však původně o schůzku nejevil zájem. V plánu je také setkání s opozičním lídrem Andrejem Babišem, který byl Ficovým podporovatelem při nedávných slovenských volbách, a s bývalým prezidentem Milošem Zemanem.

Autor: Jan Skala

Související

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

armed-russian-army-soldiers-stnad-on-and-next-to-their-ifor-marked-btr-80-armored-cd5663-1024
Zahraniční

Rusko postupuje na severu. Ukrajina se soustřeďuje na útoky na Krym

Woman_in_Traditional_Ukrainian_Clothes_-_Maslenitsa_-_Kiev,_Ukraine_-_March_2013
Domácí

Ukrajinci, co chtějí domů, dostanou od vlády jízdenku. Některé odveze sanitka