pátek 17. května 2024

Fialovi nevěří 77 procent Čechů. Nejlépe je na tom Pavel

Důvěra ve vládní politiky je tristní, nejhůře je na tom sám premiér.

Petr Fiala

Premiér Petr Fiala.
Zdroj: Facebook Petr Fiala

  • Premiér Petr Fiala.
  • Zdroj: Facebook Petr Fiala

Centrum pro výzkum veřejného mínění pravidelně zkoumá důvěru ve státní instituce i vládní politiky. Aktuální zpráva ohledně důvěry občanů ukazuje, že vládním činitelům razantně klesá důvěra. Předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS) nedůvěřuje celkem 77 procent dotázaných, což je o devět procent více než v létě.

Stejnou nedůvěru mají občané také k předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). Třetím vrcholným politikem s nejvyšší nedůvěrou (70 %) je předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Lídři opozice jsou na tom momentálně o poznání lépe. Andreji Babišovi (ANO) nedůvěřuje 53 procent obyvatel a Tomiu Okamurovi (SPD) celkem 56 procent.

Nejlépe se drží prezident Petr Pavel, který jako jediný má důvěru nad 50 procent. Ale i jemu od července důvěra mírně klesla, konkrétně o čtyři procentuální body na 54 procent.

Celkem pět ministrů více než polovina národa nezná. Ministra pro legislativu Michala Šalomouna (Piráti) neznají dvě třetiny Čechů, obdobně je na tom také ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN), kterého nezná 64 procent dotázaných. Více než polovina respondentů dále nazná ministryni pro vědu a výzkum Helenu Langšádlovou (TOP 09), ministra školství Mikuláše Beka (STAN) a ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL).

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CVVM

Související

Woman_in_Traditional_Ukrainian_Clothes_-_Maslenitsa_-_Kiev,_Ukraine_-_March_2013
Domácí

Ukrajinci, co chtějí domů, dostanou od vlády jízdenku. Některé odveze sanitka

profimedia-0873489600
Domácí

Prezident jmenoval Ženíška ministrem pro vědu

Miloš Vystrčil na návštěvě Moldavska
Domácí

Podle Vystrčila by do EU měly vstoupit země, které plní podmínky

441606119_882025303966077_2169710962124089751_n
Domácí

Na vánočním večírku se pil alkohol. Jurečkův resort za to zaplatí pokutu