sobota 18. května 2024

Fiala řešil migraci a dostavbu dálnic s rakouským kancléřem

Ve Vídni se premiér Petr Fiala setkal s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem a prezidentem Alexanderem Van der Bellenem. Témata jednání zahrnovala migraci, energetiku a infrastrukturní projekty včetně dálnic.

Slavnostní ceremoniál přijetí českého premiéra Petra Fialy rakouským kancléřem Karlem Nehammerem (4. 12. 2023)

Slavnostní ceremoniál přijetí českého premiéra Petra Fialy rakouským kancléřem Karlem Nehammerem (4. 12. 2023)
Zdroj: Vláda ČR

  • Slavnostní ceremoniál přijetí českého premiéra Petra Fialy rakouským kancléřem Karlem Nehammerem (4. 12. 2023)
  • Zdroj: Vláda ČR

Předseda vlády Petr Fiala se v pondělí 4. prosince setkal s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem. Oba lídři zdůraznili historické pouto mezi Českem a Rakouskem a shodli se na potřebě řešení migrační krize v rámci EU. „Naše země se shodují v tom, že EU nutně potřebuje reformu migrační politiky. Současná situace je neudržitelná a potřebujeme velmi rychle najít společné evropské řešení,“ uvedl Fiala a vyzval k posílení vnější schengenské hranice a spolupráci se třetími zeměmi. „Musíme nelegální migranty odrazovat od toho, aby se do Evropy vydávali a bojovat proti pašerákům a obchodníkům s lidským neštěstím,“ řekl premiér.

Důležitým tématem jednání byla i energetika, kde se věnovali posílení přeshraničního propojení elektrické sítě mezi Českem a Rakouskem. „Rozvoj energetické infrastruktury je klíčový pro dosažení evropských cílů v oblasti dekarbonizace. Společné úsilí nám umožní lépe čelit výzvám v této oblasti,“ sdělil Fiala.

Fiala také prezentoval plány na dostavbu klíčových dálnic, včetně D3 a D52 směrem k Rakousku. Výstavba posledních úseků D3 začne letos, dokončena bude do tří let. Dálnice D52 Brno–Vídeň začne za tři roky a měla by být dokončena v roce 2031.

Jednání se týkalo i železničního projektu Via Vindobona, spojení Berlín–Praha–Vídeň. Intenzivní přípravy probíhají na české straně, a je klíčové zajistit evropské financování. Rakousko je sedmý nejdůležitější obchodní partner Česka, hraje klíčovou roli v exportu českých firem, který loni dosáhl rekordních 251 miliard korun.

Autor: Šimon Mitro

Související

Čeští hokejisté zdolali Rakousko.
Hokej MS v hokeji 2024

Češi smetli nevyzpytatelné Rakušany a mají jistotu čtvrtfinále

393932975_122113863116056181_6977544004111482426_n
Domácí

Odboráři ruší úterní protest. Po atentátu na Fica se obávají eskalace nevraživosti

profimedia-0873602320.jpg
Hokej

Národní tým čeká večer rakouský zázrak

Miloš Vystrčil na návštěvě Moldavska
Domácí

Podle Vystrčila by do EU měly vstoupit země, které plní podmínky