středa 23. října 2024

Falešní terapeuti ničí životy klientům. Dejte si na ně pozor!

Terapeutičtí šarlatáni nebo také psychošmejdi. Takové přezdívky si vysloužili falešní terapeuti, kteří pouze využívají zvýšené poptávky po terapiích a bez potřebného vzdělání nabízejí pomoc na sezeních, za která si berou tisíce korun.

man-2734073_1280

Deprese může být jeden ze stavů, který falešný terapeut nebude umět zvládnout a stav klienta naopak zhorší
Zdroj: pixabay

  • Deprese může být jeden ze stavů, který falešný terapeut nebude umět zvládnout a stav klienta naopak zhorší
  • Zdroj: pixabay

"Jsem týrané dítě. V době covidu jsem byl zavřený hodně na homeoffice a začaly se mi vybavovat určité nezpracované vzpomínky. Začal jsem být úzkostný a časem až depresivní. Potřeboval jsem pomoct, ale všichni terapeuti měli buď zavřené ordinace, nebo byli totálně přetížení," popisuje svůj příběh pan Josef, který vyrůstal v dětském domově potom, co mu zemřela matka a otec se o něj nestaral.

Josef našel na internetu jakéhosi muže, který prohlašoval, že je terapeut. "Sezení bylo strašné. Okamžitě se mě ptal na to, kdo a jak mě bil, ptal se mě na to, jestli necítím vinu a vysvětloval, jak si za vše všichni mohou sami," pokračuje Josef. Ten nakonec vyhledal služby krizového centra, kde mu pomohli dostat se přímo k psychiatrovi. "Doktor mi předepsal léky a můj stav se začal zlepšovat. Teď už je neberu, ale věřím, že by se to bez nich zvládnout nedalo. Navštěvuji terapeuta a postupně pracuji na zlepšení stavu," dodává Josef.

Podobné zkušenosti mají i ženy z Havlíčkova Brodu, kde navštívily šarlatána, který je dokonce léčil vlastní vahou. "Zvláštní bylo, že muž je skutečně lékař, ale má jen terapeutické kurzy. Tvrdil mi, že je ve mě něco temného a že musím pochopit, že za to můžu sama," popisuje jedna z žen.

"Když přijde někdo, kdo má deprese, úzkosti nebo třeba sebevražedné myšlenky, tak potřebuje nějakou systematickou, kontinuální péči. A pokud ji nedostane, může se jeho stav dost nebezpečně zhoršit,“ komentuje psychoterapeutka Dominika Čechová.

Podobných falešných odborníků se podle ní za poslední léta vyrojilo mnoho. Nejčastěji se živí například na nešťastně zamilovaných ženách nebo traumatizovaných lidech. Jediný způsob, jak se jim vyhnout, je ověřovat si vzdělání terapeuta například na stránkách České asociace pro psychoterapii, protože v České republice neexistuje regulační zákon, který by terapeutickou praxi zakazoval nedostatečně kvalifikovaným lidem.

Související

GU1LVujXsAAIggs
Krimi

Ukrajinec chtěl zachránit duši Rusky. Zfetovaný jí proto rozčtvrtil

terapie
Domácí

Nebezpeční řidiči budou od dubna podstupovat terapeutické programy

matka s dítětem
Zdraví Ženy

Aplikace na podporu duševního zdraví v těhotenství se dočká nové verze

Mladistvý
Zdraví AI

Mladiství řeší problémy s psychologem vytvořeným umělou inteligencí