neděle 29. září 2024

Falešné dokumenty a další prohřešky připraví stovky lidí o dávky

Více než tisíc osob s dočasnou ochranou se nezdržuje na adrese, kterou nahlásily. Přijdou kvůli tomu o humanitární dávky.

pčrcizina

Policie odhalila řadu hříšníků.
Zdroj: Policie ČR

  • Policie odhalila řadu hříšníků.
  • Zdroj: Policie ČR

Padělané dokumenty nebo porušení pravidel dočasné ochrany, to jsou prohřešky, kterých zaznamenávají policisté v souvislosti s ukrajinskými uprchlíky stále víc. Jednou z podmínek pro udělení dočasné ochrany a získání humanitární dávky je údaj o místu pobytu, který se prokazuje dokladem o zajištění ubytování. Tím je buď ověřená kopie nájemní smlouvy anebo potvrzení o ubytování vystavené ubytovatelem a opatřené úředně ověřeným podpisem.

„Policisté pražského odboru cizinecké policie čelí stále se zvyšujícího počtu padělání těchto potvrzení. Ve spolupráci s Odborem azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra bylo od počátku roku 2024 odhaleno celkem již 253 padělaných dokladů o zajištění ubytování, proto v této věci zahájili úkony trestního řízení pro přečin padělání a pozměnění veřejné listiny. Ve 231 případech byl podaný soudu návrh na potrestání,“ říká vedoucí odboru pražské cizinecké policie Pavel Žilka.

Kromě toho se policisté zaměřují i na kontrolu skutečného pobytu osob s udělenou dočasnou ochranou na území Prahy. Zjišťují, jestli se zdržují na nahlášené adrese pobytu, popřípadě zda adresa doložená v řízení o udělení dočasné ochrany není smyšlená. „Výsledek je zjištění, že 1 449 osob s udělenou dočasnou ochranou se na hlášené adrese nezdržuje,“ vysvětluje Žilka s tím, že důsledkem je ve všech případech kromě zrušení údaje o pobytu také nemožnost čerpat humanitární dávky.

Související

Lanovka_na_Sněžku,_jízda_vzhůru
Domácí

Tragédie pod Sněžkou: Z ujíždějícího kočárku vypadlo miminko, nepřežilo

fretka
Domácí

Video: Drzá fretka řádila na benzince, obsluha se před ní zamkla

ab8b3ade-a587-48c7-8855-450e88010c06
Krimi

Výlet do Prahy skončil pro turisty tragédií, jeden zemřel, druhému hrozí 16 let vězení

Sbírka_3
Domácí Video

Falešná sbírka pro Ukrajinu vynesla podvodníkům miliony