pondělí 20. května 2024

Extrémní počasí usmrtilo dva miliony lidí během posledních 50 let

Extrémní výkyvy počasí způsobily úmrtí dvou milionů lidí a ekonomické ztráty v hodnotě 4,3 trilionů dolarů během posledních 50 let.

sucho v Africe

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Světová meteorologická organizace (WMO) zveřejnila své odhady dopadů extrémního počasí na lidstvo během posledních 50 let. Podle WMO zemřely v důsledku výkyvů a extrémního počasí přes dva miliony lidí po celém světě a ekonomické ztráty byly vyčísleny na nepředstavitelných 4,3 triliony dolarů. To vše od 70. let minulého století.

Nejvíce změny počasí související s klimatem a vodou postihly rozvojové země, kde devět z deseti úmrtí bylo způsobeno extrémními povětrnostními jevy a přírodními katastrofami. V nejméně rozvinutých zemích WMO uvádí, že několik katastrof za poslední půlstoletí způsobily ekonomické ztráty až do výše 30 procent hrubého domácího produktu.

WMO dále uvádí, že v Africe je největší problém spojený se suchem a nedostatkem pitných zdrojů. Od 70. let zemřelo v Africe přes 733 tisíc lidí v souvislosti s klimatickými katastrofami a extrémním počasí, k většina těchto úmrtí došlo v důsledku sucha.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: WMO

Související

profimedia-0873465333
Zahraniční

OSN volá po zastavení násilí v Súdánu. Miliony lidí hladoví

GN1s004XAAAcEmr
Zahraniční

Klimatiční aktivisté přerušili provoz mnichovského letiště. Přilepili se k dráze

profimedia-0873734634
Zahraniční

Masivní záplavy trýzní Brazílii. O život přišlo 149 lidí

profimedia-0873757468
Zahraniční

Po ničivé bouři v Houstonu zemřeli čtyři lidé. Statisíce Američanů jsou bez proudu