pátek 3. května 2024

Evropští výrobci automobilů čelí nedostatku klíčových surovin pro elektrobaterie

Evropské automobilky nemají zajištěný dostatek surovin pro výrobu baterií pro elektromobily.

Volkswagen Group MEB platform

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Podle analýzy Evropské federace pro dopravu a životní prostředí mají evropští výrobci automobilů do roku 2030 zajištěno méně než šestinu klíčových surovin nezbytných pro výrobu baterií pro elektrická vozidla. Konkrétně jde o nedostatečné dodávky lithia, kobaltu a niklu pro dosažení cílů pro prodeje elektrických vozidel do roku 2030.

Největší výrobci elektromobilů na světě, jako Tesla ve Spojených státech a čínská BYD, jsou podle analýzy mnohem dál než mnozí evropští konkurenti v zajišťování přístupu ke klíčovým surovinám. Baterie používané v zařízeních od mobilních telefonů po automobily jsou vyrobeny z kombinací drahých kovů. Největší zájem je aktuálně o lithium, coby nejlehčí kov.

Podle analýzy evropské automobilky zveřejnily informace o dohodách ohledně dodávek kovů, které by pokryly pouze 14 procent lithia, 17 procent niklu a 10 procent kobaltu potřebných pro dosažení cílů do roku 2030. Přitom Evropská unie i Velká Británie se zavázaly do roku 2035 zakázat prodej nových automobilů s fosilními palivy.

Existuje jasný rozpor mezi cíli výrobců elektromobilů a jejich strategiemi pro kritické minerály. Tesla a BYD jsou o mnoho kroků před většinou evropských hráčů, kteří si teprve začínají uvědomovat výzvy spojené se zajištěním kovů pro baterie do elektromobilů,“ uvedla Julia Poliscanova, vedoucí ředitelka pro vozidla a elektromobilitu v Evropské federaci pro dopravu a životní prostředí.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Transport & Environment (T&E)

Související

pneu
Zahraniční Auta

Emise z pneumatik škodí životnímu prostředí

Coal-mining-in-Australia_1
Domácí

Továrna na zpracování lithia na Teplicku nebude. Vyroste kousek od Kadaně

elektromobil
Zahraniční Elektromobily

Počet veřejných nabíječek elektromobilů v EU se za poslední tři roky ztrojnásobil

Ford Mustang z roku 1964
Zahraniční Výročí

Ford Mustang slaví 60 let. Stvořil třídu Pony Cars