sobota 18. května 2024

Evropa zažila druhou nejteplejší zimu v historii. Na pólech je rekordně málo ledu

Minulý měsíc byl celosvětově pátým nejteplejším únorem v historii. Projevilo se to zejména na Antarktidě, kde bylo naměřeno druhé nejnižší množství ledu v historii měření.

Antarktida

Ilustrační foto.
Zdroj: Hippopx

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Hippopx

V Česku jsme to možná nepocítili tak výrazně, ale v únoru bylo u nás v průměru o dva stupně tepleji než je běžné. Celkově byla letošní zima velmi mírná. Z evropského hlediska jde o druhou nejteplejší zimu v historii měření, vyplývá to z dat programu Copernicus (program pro dálkový průzkum Země z hlediska atmosféry, pevniny, moří a klimatu koordinovaný a řízený Evropskou unií, pozn. red.).

Druhý měsíc letošního roku byl abnormálně teplý a to jak v Evropě, tak po celém světě. V celosvětovém měřítku jsme zažili pátý nejteplejší únor v historii měření. Rozsah ledu na Antarktidě dosáhl v únoru naměřeného minima druhý rok po sobě. Nejinak je tomu na druhém konci zeměkoule, na Arktidě bylo v únoru naměřeno druhé nejnižší množství ledu pro druhý kalendářní měsíc roku.

Je příliš brzy na to, abychom dospěli k závěru, zda se jedná o součást přirozených výkyvů počasí nebo nového dlouhodobého trendu tání v důsledku změny klimatu, což může mít zásadní dopad na zvyšování hladiny moří,“ vysvětluje Copernicus.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: WMO

Související

Špicberky
Zahraniční Zajímavosti

Na Arktidě je k mání pozemek o velikosti Karlových Varů za několik miliard

pole
Domácí Počasí

V dubnu bylo nadprůměrně teplo. První tropický den přišel z kraje měsíce

hory-ilustrační foto
Domácí

Jarní počasí potrvá i nadále

vedro
Zahraniční Počasí

Letošní duben byl nejteplejší v historii měření