sobota 4. května 2024

Europoslanci schválili legislativu pro umělou inteligenci

Evropský parlament jako první na světě schválil pravidla pro fungování umělé inteligence.

AI

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Europoslanci schválili nová pravidla pro regulaci umělé inteligence (AI), která mohou ovlivnit normy i mimo Evropskou unii. Jde o první zákon regulující AI na světě. Nařízení klasifikuje technologie podle využití a stanovuje úrovně omezení podle souvisejících rizik. Některé systémy, včetně algoritmů na rozpoznávání obličejů, budou zcela zakázány. Hlavním cílem nových pravidel je zajistit důvěryhodnost, bezpečnost a dodržování základních práv EU při využívání umělé inteligence.

Z 618 europoslanců pro nový akt hlasovalo 523, proti bylo 46 a 49 se zdrželo hlasování. Stěžejním tématem diskuze bylo použití AI k biometrickému sledování v reálném čase, zvláště pak ohledně systémů na rozpoznávání obličejů ve veřejných prostorech. Tento bod způsobil nesouhlas zejména u části poslanců, kteří se obávali možného zneužití AI autoritářskými režimy.

Legislativa je kompromisem mezi Evropským parlamentem, Evropskou komisí a Radou EU. Některé strany však vyjádřily nespokojenost, zejména ohledně povolení biometrického sledování lidí pomocí kamerových systémů, což může podle nich ohrozit osobní svobodu. Podle mnohých poslanců nová legislativa klade důraz na odpovědnost vývojářů a minimalizuje rizika pro občany.

Autor: Šimon Mitro

Související

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně

profimedia-0669666870
Domácí Eurovolby

Do europarlamentu kandiduje 81letý olympijský vítěz i 21letá stewardka

6720477853_37706b77f8_b
Zahraniční

Maďaři dál rebelují proti unii. Ta odmítla jejich zákon o svrchovanosti

Maximilian_Krah_2023_-_1
Zahraniční

Informace pro Peking zajišťoval spolupracovník jednoho z lídrů AfD