pátek 20. září 2024

Ekonomika v Rusku se rozpadá, tvrdí americký list

Příští rok nebudou peníze, tvrdí ruský oligarcha Oleg Děripaska. Jeho výrok o stavu ruské ekonomiky přinesl americký deník Wall Street Journal.

moscow-1556561_960_720

Moskva, chrám Vasila Blaženého.
Zdroj: pixabay.com

  • Moskva, chrám Vasila Blaženého.
  • Zdroj: pixabay.com

Západ v souvislosti s válkou na Ukrajině utahuje Rusku šrouby a důsledky sankcí se už začínají projevovat. Jde hlavně o to, že Moskva ztratila v posledních měsících řadu odbytišť na své nejsilnější komodity, tedy ropu a plyn. Tato skutečnost Kreml přiměla k tomu, že musí v současné době nabízet zejména ropu pod cenou, čímž přichází až o polovinu příjmů a prohlubuje tím deficit rozpočtu. Zároveň chce Rusko od června snížit produkci ropy o pět procent „Potřebujeme zahraniční investory,“ přiznal podle Wall Street Journal Děripaska. Problém má Rusko i s odlivem pracovních sil, protože řada mladých mužů odešla z pracovního procesu na frontu. Situace na trhu práce je nejhorší od roku 1993, kdy se začala detailně sledovat.

Problémy už přiznala i Ruská centrální banka. Ta je definovala klesajícím vývozem, omezením trhu práce, zvýšenými veřejnými výdaji, které mohou mít za důsledek roztočení inflační spirály.

Americký list rovněž píše, že Vladimir Putin doufal, že dodávky ruských energií omezí podporu západoevropských zemí Ukrajině. To se ale nestalo a Kreml se tak začal sbližovat s čínským komunistickým režimem.

Autor: Jan Skala
Zdroj: Wall Street Journal

Související

experience1.d02a2df880613686c776
Zahraniční

Brusel doporučil dát Ukrajině volnou ruku. Většina českých poslanců to nepodpořila

profimedia-0909077959
Zahraniční

Džihádisté udeřili na hlavní město Mali. Výsledkem je 77 mrtvých

2017-03-28_Vladimir_Putin_and_President_of_Iran_Hassan_Rouhani
Zahraniční

Rusko se sbližuje s Íránem. Dodávky potravin ze Západu Putin znovu nepovolil

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu