čtvrtek 16. května 2024

Ekoaktivistky polily Monu Lisu dýňovou polévkou, schytala to už podruhé

Obrovské pozdvižení způsobily v neděli v pařížském Louvre dvě ženy z ekologické skupiny, která podporuje udržitelnost potravin a zemědělství. Aktivistky polily obraz Mony Lisy dýňovou polévkou.

GE7QtesWQAAXvTM

Ekoaktivistky polily obraz Mony Lisy dýňovou polévkou.
Zdroj: X / Riposte Alimentaire

  • Ekoaktivistky polily obraz Mony Lisy dýňovou polévkou.
  • Zdroj: X / Riposte Alimentaire

Ekologičtí extrémisté mají na svém kontě další incident. Tentokrát úřadovali v Louvre, kde 24letá Sasha a 63letá Marie-Juliette z ekologické skupiny Riposte Alimentaire, v překladu Potravinová odezva, polily obraz Mony Lisy dýňovou polévkou. Poté podlezly zábradlí, které obraz odděluje od návštěvníků, a začaly vykřikovat: "Co je důležitější: umění nebo právo na zdravou a udržitelnou stravu?"

Skupina se totiž zaměřuje právě na udržitelnost potravin a zemědělství. Podle prohlášení, které po incidentu vydala na sociálních sítích, chce upozornit na podle nich neudržitelnou produkci potravin a hlad ve Francii, zároveň požaduje, aby každý dostal potravinovou kartu se 150 eury, to je asi 3 800 korun, aby si mohl kupovat zdravější potraviny.

"Polití obrazu zrovna polévkou je tak trochu proti všemu, co požadují," komentoval video, které skupina zveřejnila, na síti X. "Co s tím má společného Mona Lisa?" ptal se jiný. "Logiku bych u ekoetrémistů nehledala," dodává další.

Podle pracovníků muzea aktivisté nezpůsobili ikonickému dílu žádné škody. Obraz totiž chrání sklo. Muzeum okamžitě po incidentu sál, kde je Mona Lisa vystavená, vyklidilo. "Ochranka okamžitě zasáhla. Na aktivisty podáme stížnost," vyjádřilo se k incidentu vedení muzea.

Podobný případ řešili v roce 2022 v Londýně, kdy aktivisté ze skupiny Just Stop Oil, která patří do stejné sítě jako Riposte Alimentaire, zorganizovali podobný útok na obraz Slunečnice od Vincenta van Gogha.

Další výstupy klimaextrémistů

Snaha poničit Monu Lisu se poprvé objevila před rokem. Aktivisté po obrazu hodili dort. Polévkou polili obraz Vincenta van Gogha v Londýně, kaše jim posloužila proti dílu Claudea Moneta v Postupimi, přilepili se také k rámům dvou obrazů Francisca Goyi v Madridu nebo k dílům Johannese Vermeera a Andyho Warhola

Většina obrazů zůstala díky ochrannému sklu bez následků, poničený rám v Postupimi ale vyčíslili kurátoři na statisíce, oprava rámu van Goghova obrazu vyšla asi na 60 tisíc korun.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

profimedia-0873437899
Zahraniční

Francie vyhlásí v Nové Kaledonii výjimečný stav

597032
Zahraniční

Protižidovské nálady gradují. Vandalové poničili pomník obětí holokaustu v Paříži

franc
Zahraniční Video

Ozbrojené komando ve Francii povraždilo dozorce a osvobodilo narkobarona

Israeli_Minister_of_Defense_Yoav_Gallant_(Galant)_at_a_press_conference_in_Tel_Aviv,_Israel_on_December_18,_2023
Zahraniční

Spor mezi USA a Izraelem pokračuje. Galant odmítl americké ultimátum