neděle 8. září 2024

Egyptský megaprojekt: Kilometr vysoký mrakodrap, olympijské město, obří mešity

Egypt staví nové hlavní město, kde bude žít až sedm milionů lidí. A projekt je to obří, je v něm vládní správní, diplomatická, kulturní, centrální obchodní a 21 obytných čtvrtí.

věž

Největší africká budova v novém městě má výšku 385 metrů.
Zdroj: x Manga_172

  • Největší africká budova v novém městě má výšku 385 metrů.
  • Zdroj: x Manga_172

Na dva tisíce vzdělávacích institucí, 18 nemocnic, 1 250 mešit a kostelů, stadion s kapacitou 93 tisíc diváků, desítky mrakodrapů – to jsou některé ze staveb, které od roku 2015 vyrůstají v budoucím novém hlavním městě Egypta. To se má stát sídlem prezidenta, parlamentu, ministerstev i ambasád. Aktuálně se tam přesunulo 14 vládních subjektů. Jen přesun vlády z Káhiry vyjde na 2,3 miliardy korun.

Součástí je také obří sportovní komplex postavený tak, aby vyhovoval olympijským parametrům, protože Egypt má zájem o olympijské hry v roce 2036. Moderní město vzniklo na poušti na ploše přes 700 kilometrů čtverečních a je vzdálené necelých 50 kilometrů od přelidněné Káhiry. Zatím nemá jméno, favoritem je Masr, arabský ekvivalent slova Egypt. Ve hře jsou i názvy Kemet, Al Mustaqbal nebo Al Salam.

Do hotových bytů už se přestěhovalo kolem 1 500 rodin a pracuje tam na 50 tisíc lidí.

Výstavba vyjde v přepočtu asi na 1,3 bilionu korun. Podle kritiků bude město podle plánovaných cen bytů spíš pro vyšší třídu a náklady na jeho výstavbu jsou enormní.

Nejzajímavější stavby nového města

Nejvyšší budova na světě Oblisco Capitale se má otevřít v roce 2030. Vysoká bude kilometr a překoná zatím nejvyšší věž světa Burdž Chalífa. Mrakodrap se 165 patry bude mít tvar faraonského obelisku ve stylu art-deco a budou v něm rezidence, hotelové apartmány a byty.

Největší katedrála na Blízkém východě, katedrála Narození Páně, se bude rozkládat na ploše šesti hektarů a její monumentální kopule bude široká 40 metrů a 36 metrů vysoká.

Mešita Al-Fattah al-Aleem

Čtvrtý největší fotbalový stadion na světě má kapacitu 94 tisíc diváků a je druhý největší v Africe.

Sídlo ministerstva obrany Octagon je jedním z největších na světě. Svou velikostí je podobný americkému Pentagonu.

Iconic Tower je nejvyšší budova v Africe, tyčí se do výšky 385 metrů a má 77 pater. Ve výstavbě jsou další tři desítky mrakodrapů.

Rekonstruovaný obelisk krále Ramsese II., jeho dvojče se nachází v Paříži.

Egyptské mezinárodní olympijské město je postavené jako sportovní komplex pro možné kandidatury země na olympijské hry nebo mistrovství světa ve fotbale. Má přes dvě desítky sportovních zařízení, jedním z nich je zmiňovaný stadion

Autor: Zuzana Beranová a Tereza Maixnerová

Související

profimedia-0900158095
Zahraniční

Mírová dohoda padla. Navrhované kompromisy nepřijal Izrael ani Hamás

strom-energie-co2-sonnenuntergang
Ekonomika

Egypt razantně zvyšuje cenu elektřiny. Mohou za to končící dotace

GVZjGHfWYAAJ39I
Zahraniční

Přece jen nějaký pokrok. Izrael podpořil americký mírový plán

52809948887_ff43ee5ca1_b
Zahraniční

Mírová jednání krachují. Hamás obvinil izraelskou vládu z jejich maření