sobota 26. října 2024

Dvojnásobný skandál: Řád The Beatles nejprve přijali, pak ho Lennon vrátil

Jestliže udělení Řádu britského impéria způsobilo přesně před 59 lety na veřejnosti obrovský humbuk, skutečnost, že jej John Lennon o čtyři roky později vrátil, působila stejně kontroverzně.

the-beatles-awarded-the-mbe-buckingham-palace-1965the-vincent-vigil-collection-645758

The Beatles s čerstvě udělenými řády. Od tohoto okamžiku uběhlo dnes přesně 59 let.
Zdroj: Facebook

  • The Beatles s čerstvě udělenými řády. Od tohoto okamžiku uběhlo dnes přesně 59 let.
  • Zdroj: Facebook

Do 26. října 1965 to byla věc neslýchaná, protože nejvyšší anglické vyznamenání, tedy Řád britského impéria přebírali především zasloužili armádní důstojníci nebo politici, kteří se zasloužili o blaho země. Jenže ten den je dostala čtveřice mladíků, které pouhé tři roky znal svět jako The Beatles. Řady starších generací ve Velké Británii tehdy protestovaly proti tomu, aby kapela byla vyznamenána, navíc z rukou královny Alžběty II., ale hysterie, kterou The Beatles spustili mezi mladými lidmi se nedala přehlédnout. Jejich desky jako A Hard Day´s Night, Beatles For Sale nebo Help! v té době trhaly prodejní rekordy a sama kapela byla nejpopulárnějším hudebním tělesem planety.

Zmíněného dne stanuli John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr tváří v tvář nejmocnější panovnici planety, který jim osobně metály přišpendlila na klopy jejich sak. A jestliže Paul McCartney a Ringo Starr se dmuli pýchou, rebelská polovina kapely, John Lennon a George Harrison byli o poznání méně nadšeni. "Tehdy jsme hodně zradili. Přijmout to, znamenalo zradit. Vždycky jsem si myslel, že musíte jezdit v tanku a vyhrál válku, abyste dostal M.B.E. Ale jsem rád. že jsem ho přijal, protože to znamenalo, že jsem mohl později udělat gesto. Vrátit ho," řekl tehdy Lennon, který o pět měsíců později ve Spojených státech prohlásil, že The Beatles jsou slavnější než Ježíš Kristus. Následující humbuk stál posléze za rozhodnutím kapely, aby přestala koncertovat.

V listopadu 1969 pak Lennon demonstrativně řád britského impéria vrátil, a to z důvodu nesouhlasu s britskou podporou zásahu nigerijských vojsk v Biafře, v nigerijsko-biaferské válce, a Američanů ve válce ve Vietnamu, a také z důvodu nesouhlasu s cenzurou jeho skladby Cold Turkey.

Autor: Jan Skala

Související

American_union_bank
Zahraniční Výročí

Černý čtvrtek zničil naděje poválečné společnosti. Začala hospodářská krize

profimedia-0922699213
Zahraniční Výročí

První černošská a asijská žena nominovaná na prezidentku USA. Kamala Harris slaví 60

atomový výbuch
Zahraniční Výročí

Před 60 lety se Čína se připojila k jaderným mocnostem

Oscar Wilde
Ostatní Výročí

Před 170 lety se narodil Oscar Wilde. Za homosexualitu skončil za mřížemi