Dvanáctimetrový domek z karet postavil 15letý teenager

Patnáctiletý student postavil největší „domek“ z karet na světě. Jeho dvanáctimetrové monstrum je zaneseno v Guinnessově knize rekordů.

Arnav Daga a jeho rekordní dílo z karet

Arnav Daga a jeho rekordní dílo z karet
Zdroj: guinnessworldrecords.com

  • Arnav Daga a jeho rekordní dílo z karet
  • Zdroj: guinnessworldrecords.com

Patnáctiletý Arnav Daga z Indie se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů. Postavil největší „domek“ z karet na světě. Pro svou impozantní stavbu použil přibližně 143 tisíc karet a to bez použití jakékoliv lepící pásky či lepidla. Masivní stavbu, jež měřila 12,21 metrů na délku, 3,47 metrů na výšku a pět metrů na šířku, budoval 41 dní. Stavba zahrnovala čtyři ikonické budovy indického města Kalkata, Arnavova rodiště.

Jednou z předních výzev bylo pro Arnava nalézt ideální prostor. Potřeboval velkou, vzduchotěsnou místnost s perfektně rovnou podlahou. Prohlédl si kolem třicítky míst, než našel to správné. Na podlahu nakreslil základní obrysy každé budovy, aby zajistil přesné zarovnání před začátkem skládání. Jeho technika zahrnuje použití „sítí“ (čtyř vodorovných karet postavených pod pravými úhly) a „svislých buněk“ (čtyř svislých karet nakloněných k sobě pod pravými úhly).

Přes pečlivé naplánování stavby musel Arnav často improvizovat. Problémy nastaly při stavbě katedrály svatého Pavla, která se částečně zřítila, či památníku Shaheed Mina, jenž se celý zbortil. „Bylo frustrující, že tolik hodin a dní práce bylo zničeno a musel jsem začít znovu, ale chtěl jsem dílo za každou cenu dokončit,“ vzpomíná Arnav. „Někdy musíte okamžitě rozhodnout, zda je potřeba změnit postup. Takto velký projekt byl pro mě zcela nový.

Arnav se zabývá skládáním karet od svých osmi let. Během koronavirové pandemie, kdy měl spoustu volného času, se ze stavění z karet stala jeho vášeň. Na YouTube má Arnav vlastní kanál arnavinnovates, kde publikuje videa se svými karetními stavbami

Předchozí rekord držel Bryan Berg (USA), jehož replika tří macajských hotelů měřila 10,39 metrů na délku, 2,88 metrů na výšku a 3,54 metrů na šířku.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Guinness World Records

Související

GXqvAWjXAAAT9iA
Zahraniční

Indičtí lékaři se vrací do práce. Obnoví základní služby, stávkou ale hrozí dál

Erdogan Putin
Ekonomika

BRICS se rozširuje. Další zemí, která podala přihlášku, je Turecko

Cristiano Ronaldo ve videu na svém youtubovém kanálu UR · Cristiano
Zahraniční Zajímavosti

Cristiano Ronaldo přidal další světový rekord do své sbírky. Kraluje YouTube

koexistence lidí a zvířat
Zahraniční Příroda

Lidé a zvířata se budou v roce 2070 přetahovat o více než polovinu Země