Druhé nejstarší filmové studio Paramount se spojí se Skydance

Filmový průmysl se změní. Studio Paramount se spojí se Skydance.

Tom Cruise ve filmu Top Gun: Maverick.

Tom Cruise ve filmu Top Gun: Maverick.
Zdroj: Paramount Pictures

  • Tom Cruise ve filmu Top Gun: Maverick.
  • Zdroj: Paramount Pictures

Paramount Global oznámil fúzi se Skydance Media. Tato dohoda ukončuje měsíce spekulací o budoucnosti druhého nejstaršího filmového studia. Spojení přinese významné změny v zábavním průmyslu. Paramount byl založen již v roce 1912 a mezi jeho nejznámější filmy patří Titanic, Kmotr či předloňský Top Gun: Maverick.

Fúze spojí slavné hollywoodské studio Paramount s relativním nováčkem Skydance Media, založeným v roce 2006 Davidem Ellisonem, synem zakladatele Oracle Larryho Ellisona. Transakce zahrnuje dvě fáze. Skydance nejprve zaplatí 2,4 miliardy dolarů za National Amusements, které kontroluje 77 procent akcií Paramountu. Poté dojde ke sloučení Paramount Global se Skydance v rámci akciové transakce v hodnotě 4,75 miliardy dolarů.

David Ellison bude sloužit jako předseda představenstva a generální ředitel Paramountu, zatímco Jeff Shell, bývalý CEO NBCUniversal, se stane prezidentem společnosti. Shari Redstone, která dosud ovládala National Amusements, se tak vzdá dlouholeté rodinné správy Paramountu.

Paramount čelil v posledním čtvrtletí provozní ztrátě 417 milionů dolarů při příjmech 7,6 miliardy dolarů. Skydance očekává, že v roce 2024 dosáhne ročního příjmu jedné miliardy dolarů. Tato fúze přichází v době, kdy mediální průmysl prochází významnou konsolidací, aby mohl konkurovat větším technologickým a zábavním společnostem.

Pod Paramount Global kromě filmového studia patří mimo jiné také síť televizních stanic CBS a americké nakladatelství Simon & Schuster.

Autor: Šimon Mitro

Související

6952057488_5b52b7cfb4_b
Film a TV

Slavný syn slavného otce. Nestárnoucí Michael Douglas slaví osmdesátku

profimedia-0901298632
Zahraniční Volby USA

Harris podpořily desítky celebrit. Volit ji bude Beyoncé i Oprah

profimedia-0900246973
Zahraniční

Jennifer Lopez požádala o rozvod s Benem Affleckem

profimedia-0749316035
Film a TV Výročí

Režisér nejúspěšnějších filmů. James Cameron slaví 70