pátek 17. května 2024

Dostupnou a udržitelnou energii má zajistit klimaticko-energetický plán

Ministerstva připravily klimaticko-energetický plán, jenž má zajistit energetickou bezpečnost, udržitelnost a dostupnost.

žárovka

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s Ministerstvem životního prostředí připravilo klimaticko-energetický plán, jehož cílem je zajistit bezpečnou, udržitelnou a cenově dostupnou energii pro celou republiku. Plán má také podpořit výzkum, inovace a také přijít s plánem dekarbonizace Česka.

Cílem plánu je zajistit dostatek energií za dostupné ceny při plnění potřebných klimatických cílů a udržení konkurenceschopnosti našeho hospodářství,“ popsal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. „Budeme muset výrazně přidat v oblasti obnovitelných zdrojů, ve které jsme v minulosti zaspali. Na druhou stranu se dá očekávat postupný útlum výroby energie z uhlí. Svoji roli sehraje také výroba elektřiny i tepla z jádra a očekáváme také větší využívání plynu jako přechodného energetického zdroje,“ uvedl Síkela.

Model v roce 2030 počítá s tím, že podíl obnovitelných zdrojů na hrubé konečné spotřebě bude 30 procent. Rozvoj výstavby solárních a větrných elektráren potřebujeme značně urychlit a míru kvalitních renovací budov musíme zvýšit alespoň na tři procenta ročně. Nutno také připomenout, že cílem České republiky je směřovat k dosažení klimatické neutrality do roku 2050,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

První Vnitrostátní plán ČR byl vypracován a následně schválen Evropskou komisí v roce 2020 s tím, že nařízení vyžaduje aktualizaci a její opětovné schválení do 30. června 2024. Aktualizace slouží především k zohlednění technologického pokroku a průběžného plnění cílů. „Návrh aktualizace plánu finalizujeme a po schválení vládou ho odešleme Evropské komisi. Ačkoliv byl původní termín pro odeslání návrhu 30. června 2023, s ohledem na prodlužující se vyjednání relevantní evropské legislativy jsme stejně jako řada dalších členských států využili možnost zaslat návrh plánu v pozdějším termínu,“ sdělil vrchní ředitel sekce energetiky a jaderných zdrojů MPO René Neděla.

Autor: Šimon Mitro

Související

GNjLVkvXQAA0DmW
Zahraniční

Gruzie je na nohou. Nový zákon však nemá základ v Rusku, ale v Americe

GNiiEx1aoAAKBuN
Zahraniční

Gruzie přijala kontroverzní zákon. Poslanci se při jeho schvalování poprali

profimedia-0856539262
Domácí

Nerudová má problém: Pekarová ji nepodpoří, Konečná na ni podá žalobu

Sasso_2_Geothermal_Power_Plant
Domácí

Geotermální energii Česká republika využívat neumí. Na nápravě se ale pracuje