Dostanete peníze zpět, řekly lidem Karlovy Vary k předraženým hrobům

Karlovy Vary se musí smířit s tím, že opravy na svých hřbitovech budou dotovat ze svého rozpočtu. Pokus, že by to platili obyvatelé prostřednictvím vysokých poplatků, nevyšel.

hrob

Poplatky za hroby se v Karlových Varech vrací na původní cenu
Zdroj: Pixnio

  • Poplatky za hroby se v Karlových Varech vrací na původní cenu
  • Zdroj: Pixnio

Více než dvě stě tisíc korun vytáhne ze své kasy město Karlovy Vary a rozdá je lidem. Na začátku letošního roku totiž natolik zdražilo poplatky na hřbitovech, že se tento krok setkal s nevolí lidí. Rada města proto zasedla ke stolu a nájemné za hroby znovu přepočítala. Jako uznání toho, že dvojnásobné zdražení bylo příliš vysoké, bude v příštích týdnech lidem peníze vracet.

Radní rozhodli, že se poplatky vrátí na stejnou úroveň, na jaké byly před lednovým zdražením. Vrácení peněz se proto bude týkat těch, kteří poplatky uhradili v první čtvrtletí letošního roku. Za urnový hrob lidé zase budou platit 4 610 korun místo původně zavedených 9800 korun na deset let. Hlasy z radnice zní v tom smyslu, že nastavené ceny byly nadhodnocené a upravené podle komerčních sazeb. Velké výdaje, které jsou spojené s rekonstrukcí kolumbárií i hrobů budou Karlovy Vary dotovat ze svého rozpočtu.

Autor: Jan Skala

Související

vlajky států EU
Ekonomika

Průměrná inflace v EU je nižší než v Česku

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

koruna česká
Ekonomika

Inflace v dubnu narostla

euro
Ekonomika

Inflace v eurozóně je na 2,4 procentech. Růst ekonomiky překonal očekávání