pátek 20. září 2024

Dostál má zlato! Česká kanoistika slaví druhý triumf dva dny po sobě

Josef Dostál porazil Maďary Vargu i Kopasze. Zlato-stříbrní muži z Tokia nalezli přemožitele. V cíli mu gratulovala snoubenka Paloudová, ta ve své kategorii skončila na 15. místě.

dostál.jpg

Josef Dostál získal své první olympijské zlato.
Zdroj: profimedia

  • Josef Dostál získal své první olympijské zlato.
  • Zdroj: profimedia

Šťastné dny pro českou kanoistiku. Po pátečním triumfu Fuksy si dnes pro nejcennější kov dojel v královské disciplíně na jeden kilometr i Josef Dostál. Bronzoví muž z dvoj kajaku z Tokia nasedl do lodi tentokrát sám. A vedle něj vítěz Bálint Kopasz a stříbrný Ádám Varga, oba obhajující své medaile z minulé olympiády. O tvrdou konkurenci bylo tedy postaráno už na startu.

Po třech olympijských bronzech a jednom stříbru byl už Josef Dostál hladový po chybějícím zlatu. A ukázal, že to myslí vážně. V druhé části závodu ujel rodák z Prahy svým soupeřům. Dohnat se ho pokoušeli oba Maďaři. Dostál se nenechal. Svoje tempo ještě zvýšil a dojel si v čase 3:24.07 pro první místo.

V cíli sklidil ovace, u oslav nechyběla ani jeho snoubenka Anežka Paloudová. Ta se ve své kategorii propracovala do finále B. Vítězka Novakovičová ze Srbska obsadila celkově devátou pozici, Paloudová která dojela sedmá dosáhla na 15. příčku.

Autor: Ondřej Sutnar

Související

profimedia-0896713404.jpg
Ostatní OH Paříž

Předposlední den olympiády Češi zabojují o cenné kovy. Naváže někdo na Fuksu?

Josef Dostál na olympijské trati
Ostatní OH Paříž

Dostál postoupil bez problémů do semifinále

Gabriela Satková
Ostatní OH Paříž

Satková s Prskavcem jednoznačně postoupili do semifinále

paloudová kanoistika288243
Ostatní OH Paříž

Po 16 letech. Kajakářka Paloudová vybojovala postup na olympiádu