sobota 28. září 2024

Dobrovolníci opravují zříceninu hradu Rabštejn. Vybavují i jednotlivé místnosti

V Pardubickém kraji se tomu říká malý zázrak. Skupina dobrovolníků se rozhodla, že vlastními silami opraví zříceninu hradu Rabštejn u Chrudimi. Chce z ní udělat turistický cíl a otevřít ji ještě letos.

Zřícenina hradu Rabštejn

Zřícenina možná bude mít i nová kachlová kamna.
Zdroj: Pardubický kraj

  • Zřícenina možná bude mít i nová kachlová kamna.
  • Zdroj: Pardubický kraj

Ještě před pár lety se o zříceninu hradu Rabštejn, který vznikl ve 14. století, zajímal jen málokdo. V roce 2014 se ale všechno změnilo. Dobrovolníci odkoupili od Lesů České republiky vršek kopce i se zříceninou a hromadou kamení. „Před deseti lety jsme si tři chlapi z vesnice řekli, že si koupíme zříceninu hradu. Tu nyní opravujeme, všechno svépomocí. S pomocí kamarádů a dobrovolníků, pouze za svačinu a oběd,“ konstatoval Vít Novák, předseda spolku Valesco.

Od té doby se na zřícenině odpracovalo 4 600 brigádnických hodin a investice se vyšplhala na 2,3 miliony korun. Na opravě se podílelo a podílí přibližně 80 lidí jen za jídlo a pití. Rabštejn je prý i důkazem, že práce léčí. „Spousta lidí si k nám chodí vyčistit hlavu. A je vidět, že práce léčí. Když mi onemocněla dcera leukémií, nebavilo mě vůbec nic. Manželku s dcerou jsem půl roku prakticky neviděl, protože byly stále v nemocnici. Dal jsem se do opravy hradu. Dcera se zázračně uzdravila a když se pak vrátila s manželkou domů, tak jsem po určité době zjistil, že v mých 51 letech budu mít páté dítě,“ říká se šéf spolku Valesco.

Dobrovolníkům se povedlo zastřešit hradní palác, osadit okna a dveře a také udělat podlahy a schodiště. Dokonce vybavují nábytkem a dalším zařízením jednotlivé místnosti. Pardubický kraj jejich aktivity štědře podporuje. Nyní se spolek snaží sehnat peníze i na reinstalaci hradních kachlových kamen do rytířského sálu.

Slavnostní otevření hradu plánují zástupci spolku Valesco na 28. září, tedy na svatého Václava.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

nehoda
Domácí

Za posledních 14 let došlo ke čtvrt milionu nehod nákladních vozidel

Parní vlak v Dolní Lipce.
Domácí Tipy na výlety

Dolní Lipka ožije parními vlaky

profimedia-0901600226
Domácí

Dašice mají hotový obchvat

Radnice v Lanškrouně
Domácí

Nová silnice odlehčí Lanškrounu od tranzitní dopravy