čtvrtek 16. května 2024

Dobíjecích bodů pro elektromobily je v Česku dostatek

Síť veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily je v Česku v rámci aktuálních registrací elektromobilů dostačující.

elektromobil

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

V zemích Evropské unie připadá v průměru 12,1 osobních elektrických vozidel s externím dobíjením na jeden veřejný dobíjecí bod, v Česku je to 6,7 vozidel. Celkem je v republice 4 313 veřejných dobíjecích bodů, jelikož je zatím o elektromobily mnohem menší zájem než ve zbytku EU, je síť dobíjení ve srovnání s okolními zeměmi nadprůměrná.

V počtu veřejných dobíjecích bodů se Česká republika umístila na 13. místě mezi zeměmi EU. „ Díky stále relativně nízkému počtu elektrických vozidel s externím dobíjením u nás je však uvedený podíl připadající na veřejný bod nižší než ve většině zemí EU. Jakkoli na některých místech zejména v exponovaných časech již může docházet k plné obsazenosti stanic, dochází nejen k rozšiřování jejich počtu, ale také k postupnému upgradu směrem k vyšším dobíjecím výkonům,“ uvedl Jindřich Frič, ředitel Centra dopravního výzkumu.

Nejvíce (1 129) dobíjecích bodů je v Praze. Celkem 650 dobíjecích bodů je ve Středočeském kraji a 488 pak v Jihomoravském kraji. Nejméně bodů je evidováno v Karlovarském (87), Zlínském (95) a Libereckém kraji (104).

Aktuální výkon veřejných dobíjecích stanic je teoreticky dostatečný pro cca 103 tisíc bateriových elektrických vozidel nebo 165 tisíc plug-in hybridních vozidel. Aktuálně je v České republice registrováno přes 20 tisíc elektromobilů a 12 tisíc plug-in hybridů, to znamená, že dostatečný výkon veřejných dobíjecích stanic dle AFIR by měl činit 36,4 MW. V Česku již výkon dobíjecích stanic překročil 133 MW,“ řekl Jan Bezděkovský, pověřenec ministra dopravy pro čistou mobilitu.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Čistá doprava

Související

Nissan
Ekonomika Elektromobily

Nissan investuje miliardy do výroby elektromobilů ve Velké Británii

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvýšil cla na čínské výrobky. Elektromobily budou mít stoprocentní clo

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvyší cla na čínské elektromobily

XPeng P7
Zahraniční Elektromobily

Biden plánuje zavést cla na čínské elektromobily