pátek 17. května 2024

Do předčasného důchodu zamířilo rekordní množství lidí

Loni rekordně vrostl zájem o předčasné starobní důchody. Cekem 29 procent všech příjemců starobního důchodu pobíralo předčasný důchod.

důchodci

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Ali Alcántara

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Ali Alcántara

Loňský rok přinesl zvýšený zájem o předčasné starobní důchody, které pobíralo 29 procent ze všech příjemců plného starobního důchodu. Ještě v roce 2010 představovali příjemci předčasných důchodů pouze 19 procent. Loni bylo nově přiznáno 44,6 tisíce starobních důchodů před dosažením důchodového věku, což bylo téměř o 20 tisíc více než v předchozím roce.

Lidé si v rekordní míře zajištovali předčasný starobní důchod kvůli mimořádné valorizaci důchodů, ke které loni došlo dvakrát. Ze všech nově přiznaných plných starobních důchodů v roce 2022 jich bylo přiznáno předčasně 43 procent. „Průměrná výše nově přiznaného předčasného starobního důchodu v roce 2022 dosáhla 18 221 Kč, byla tedy o 2 220 Kč nižší, než při dosažení řádného důchodového věku,“ sdělila Markéta Pištorová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

V roce 2022 se snížil počet příjemců starobního důchodu v Česku o 11 tisíc, klesl tak na 2,37 milionu osob. Z celkového počtu 104 tisíc nově přiznaných důchodů bylo 45 tisíc přiznáno lidem před dosažením řádného důchodového věku. Průměrný starobní důchod vzrostl meziročně o 2 645 korun na 18 098 korun v prosinci 2022. Od nového roku vroste průměrná penze na 20 700 korun.


Čtěte také:

O důchody půjde žádat online

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČSÚ

Související

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech

newspaper_read_man_pensioners_paper_news_messages_lack_of_understanding-1014986
Domácí

Důchodci dostanou od ledna přidáno více než letos. Předvolební tah, tvrdí opozice

promoce
Zahraniční Školství

Nejvzdělanějšími Evropany jsou Irové

káva
Ostatní Káva

Většina Čechů pije kávu každý den. Nejčastěji zrnkovou a doma