pondělí 13. května 2024

Do polských voleb zbývá deset dní. Kaczyński slábne

Patnáctého října Poláci rozhodnou o vládě pro nadcházející čtyři roky. Vládní strana Jaroslawa Kaczyńského nemá výhru jistou.

profimedia-0810912291

Bývalý prmeiér a předseda strany Právo a spraveldnost Jaroslaw Kaczynski (4. 10. 2023)
Zdroj: Profimedia

  • Bývalý prmeiér a předseda strany Právo a spraveldnost Jaroslaw Kaczynski (4. 10. 2023)
  • Zdroj: Profimedia

V neděli 15. října se uskuteční polské volby do Sejmu, dolní komory parlamentu, i Senátu. Na rozdíl od České republiky se v Polsku volí pouze jeden den, hlasy by měly být sečteny v pondělí 16. října v ranních hodinách. Ve volebních průzkumech vede vládní strana Jaroslawa Kaczyńského Právo a spravedlnost (PiS), ale čím dál více na ni dotahuje liberální Občanská platforma (PO) expremiéra Donalda Tuska.

V minulých volbách před čtyřmi lety zvítězila PiS se 43,59 procenty hlasů. S velkým odstupem na druhém místě skončila PO s 27,4 procenty hlasů. Podle posledních průzkumů se zdá, že letošní volby budou těsnější. Podle průzkumu společnosti IBRiS z poloviny září získala PiS 33,2 procent a PO 26 procent. V průzkumu United Surveys z konce září již měla PiS 33,8 procent a PO 28,1 procent. Ostatní strany jako lidovecká Třetí cesta, pravicová Konfederace a Nová Levice mají v rozmezí mezi osmi až devíti procenty. Nikdo další se podle průzkumů do Sejmu nedostane a to včetně současné koaliční strany Suverénní Polsko ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra.

Předvolební kampaní dominují témata jako inflace, národní bezpečnost, krize bydlení či vojenská pomoc Ukrajině. Prvního října podpořilo opozici kolem milionu lidí při demonstraci proti vládě v centru Varšavy. Volby rozhodnou, zda PiS bude vládnout i ve třetím volebním období. Jelikož se podle průzkumů zatím zdá, že její potencionální koaliční partneři nepřekročí pětiprocentní práh pro vstup do Sejmu, tak to vypadá, že PiS nebude moci vládu sestavit.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: PAP, EuroNews

Související

1000007733
Zahraniční

Varšavu dusí hustý dým. Obří obchodní centrum je v plamenech

GNMjZAQX0AAOfZ2
Zahraniční

Polsko posílí na hranici s Běloruskem železnou bariéru. Varšava se bojí migrace

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout

pohovor
Ekonomika

Češi a Poláci mají nejnižší nezaměstnanost v Evropě