čtvrtek 19. září 2024

Do kin míří nejlepší sci-fi za polední roky. Kritici jsou z druhé Duny nadšení

Američtí kritici jsou pokračování Duny, jež vpadne do kin 29. února, u vytržení. Podle reakcí jde přinejmenším o nejlepší sci-fi posledních let.

Timothée Chalameta v pokračování Duny

Timothée Chalameta v pokračování Duny
Zdroj: Warner Bros.

  • Timothée Chalameta v pokračování Duny
  • Zdroj: Warner Bros.

Takto nadšené první reakce neměl žádný velkofilm z poslední doby. Druhá Duny má nejenom být o řád emocionálně vypjatější, výpravnější a akčnější než první díl, ale zároveň má jít o nejlepší sci-fi za dlouhé roky. Na agregátu recenzí Rotten Tomatoes je momentálně přes 130 ohlasů od amerických kritiků, kteří udělují snímku průměrnou známku 8,6 z 10.

Druhá část předlohy Franka Herberta se prý povedla přenést na plátno v dech beroucím podání. Kritici chválí excelentní herecké výkony titulních hrdinů v podání Timothée Chalameta a Zendayi. Režisér Denis Villeneuve údajně dokázal zkombinovat epické zpracování příběhu včetně impozantní akce, kterou někteří označují za revoluční, s emocionálně vypjatými intimními sekvencemi.

Ani délka není filmu kdovíjak vyčítána. Někteří kritici se nenechali slyšet, že by ve světě Duny klidně strávili více než 166 minut. Převažuje názor, že druhý díl je ve většině ohledů lepší než první. I ten si však před třemi lety vedl u kritiků i diváků velmi dobře. Po 500 recenzích má na Rotten Tomatoes od kritiků průměrnou známku 7,6 z 10 a na ČSFD po 29 tisících hodnocení má 82 procent.

Před návštěvou kina si můžete připomenout první díl, který je dostupný na streamovací službě HBO Max a také k zapůjčení či koupi na Apple TV a Google Play.


Čtěte také:

Top 12 nejočekávanějších filmů roku 2024


Autor: Šimon Mitro

Související

Záběr z filmu S tebou nikdy (2024)
Film a TV Streaming

Kde sledovat nejúspěšnější filmy letošního roku?

Záběr z filmu Amerikánka
Film a TV Kino

Září v kinech: Návrat Beetlejuice a očekávaná Amerikánka

Záběr z filmu Amerikánka
Film a TV Festival

Filmová Amerikánka oslní na dětském festivalu v Karlových Varech

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
Film a TV Festival

Finále Plzeň zahájí očekávaný Rok vdovy. V porotě usedne držitel Oscara