pátek 3. května 2024

Divadlo na Vinohradech se dočká moderního vybavení i komorní scény

Divadlo na Vinohradech čeká rozsáhlá rekonstrukce. Ta začne už v letos a diváci i samotní zaměstnanci se mohou těšit kromě jiného i na malou scénu.

Divadlo na Vinohradech

Rekonstrukce vyjde na téměř tři miliardy korun
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Rekonstrukce vyjde na téměř tři miliardy korun
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Počítá se s kompletní modernizací divadelní technologie a s výstavbou dalšího zkušebního sálu v podzemní části za divadlem. Ten bude sloužit jako komorní scéna divadla s kapacitou pro 200 diváků. Taktéž se vymění vedení tepla a elektřiny a přibude i výtah. Divadlo bude mimo jiné i nově vymalované a zlatí andělíčci znovu pozlacení a naleštění.

Diváci se po rekonstrukci usadí do nových sedadel, jinak pro ně ale hlediště zůstane v nezměněné podobě. "Rekonstrukce divadla se týká zejména zázemí divadla, divadelní techniky, klimatizace, elektroinstalace a topení," upřesnil ředitel scény Tomáš Töpfer s tím, že program pro současnou divadelní sezónu plánovaná rekonstrukce nijak neomezí.

"Divadlo neprošlo žádnou významnější rekonstrukcí od svého otevření v roce 1907.  Přitom jde o jednu z nejvýznamnějších divadelních scén v zemi, která má klíčový historický význam a kde se psaly dějiny divadla,“ připomněl náměstek primátora hlavního města Prahy pro oblast kultury Jiří Pospíšil.

Rekonstrukce vyjde na tři miliardy korun. Kromě většího komfortu pro diváky se také zlepší bezpečnost budovy a zjednoduší transport divadelních kulis mezi divadlem a budoucí centrální kulisárnou.

Rekonstrukce by měla začít koncem letošního roku.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

FtKdIJWXwAEgALK
Divadlo Výročí

Karolina Slunéčková by dnes oslavila 90. Předčasně ji však zabila rakovina

Vinohradské_divadlo_2
Domácí

Technika Františka Křižíka dosloužila. Praha opraví Divadlo na Vinohradech

Image (2)
Domácí

Rozloučení s Janou Hlaváčovou bude vysílat televize v přímém přenosu

418425481_907284084099075_7106802490327048725_n
Film a TV

Zemřela Jana Hlaváčová. Dožila se stejného věku jako její manžel