sobota 5. října 2024

Digitální formát MP3 slaví 30 let. Změnil způsob, jakým posloucháme hudbu

Přesně před třiceti lety byl představen ztrátový digitální formát MP3. Přestože v dnešní době existují modernější a kvalitnější formáty, stále má MP3 své místo na trhu.

MP3

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Digitální formát MP3 zcela změnil způsob poslechu hudby. MPEG-1 Audio Layer 3 tedy zkráceně MP3 byl představen 14. července 1993. Jde o formát pro kompresi zvuku, za nímž stojí německý tým inženýrů z Fraunhoferova institutu, který byl vedený Karlem-Heinzem Brandenburgem. Cílem bylo snížit velikost zvukových souborů bez ztráty kvality zvuku. MP3 dosáhl tohoto cíle díky ztrátové kompresi, která odstraňuje zvukové frekvence, které lidské ucho není schopno zaznamenat.

V polovině 90. let začal formát MP3 rychle nabírat na popularitě, a to zejména díky rostoucímu počtu domácností s připojením k internetu. MP3 soubory byly ideálním řešením pro sdílení hudby online, protože jejich malá velikost umožňovala rychlé stahování i přes pomalá internetová připojení.

Výrazným impulsem pro popularitu MP3 bylo založení platformy Napster v roce 1999. Napster umožnil uživatelům sdílet své MP3 soubory s ostatními, čímž zpřístupnil obrovské množství hudby téměř komukoli s přístupem k internetu. Ačkoli byl Napster v roce 2001 uzavřen kvůli právním problémům souvisejícím s autorskými právy, jeho odkaz přetrvává v podobě mnoha dalších služeb pro sdílení souborů a streamování hudby.

MP3 formát přinesl také významné změny do hudebního průmyslu. Fakt, že hudba byla nyní snadno dostupná na internetu, způsobil pokles prodeje fyzických nosičů, jako jsou CD. Hudební vydavatelství byla nucena přizpůsobit se nové realitě a hledat nové způsoby, jak zpeněžit svůj obsah.

Ačkoli existují novější a kvalitnější formáty, jako je například FLAC nebo AAC, MP3 stále zůstává důležitým hráčem na trhu. Díky své kompatibilitě s téměř všemi zařízeními a aplikacemi zůstává MP3 oblíbeným formátem pro ukládání a přehrávání hudby.

Zajímavosti o MP3

  • MP3 technologie byla původně patentována, ale v roce 2017 expirovaly klíčové patenty, což znamenalo, že MP3 se stalo volně dostupným formátem.
  • První komerční přehrávač MP3, Diamond Multimedia Rio PMP300, byl uveden na trh v roce 1998 a stál přibližně 200 dolarů.
  • V roce 1999 byla skupina R.E.M. jednou z prvních známých kapel, která oficiálně zveřejnila svůj singl ve formátu MP3 zdarma na svých webových stránkách.
  • MP3 přehrávače, jako je legendární Apple iPod, začaly dominovat trhu přenosných hudebních přehrávačů na počátku 21. století.
Autor: Šimon Mitro

Související

poslouchání hudby
Hudba

Hudbu stále Češi nejčastěji poslouchají v rádiu

FLgbOqiWQAYXgBU
Zahraniční

Nechme vybuchnout atomovku na Sibiři, říká propagandistka. Kreml si klepe na čelo

Spotify
Hudba AI

Spotify nezakáže hudbu vytvořenou umělou inteligencí

live nation
Ekonomika

Hudební průmysl se odrazil ode dna. Live Nation má rekordní zisky