Desetina restaurací používá karcinogenní fritovací olej

Největším rizikem smažení nebo fritování na přepáleném oleji jsou karcinogenní látky. Přestože takový olej zvyšuje riziko vzniku rakoviny, každá desátá česká restaurace ho směle používá k přípravě svých pokrmů.

deep-fryer-6993379_1280

Fritovací olej byl v každém desátém vzorku nevyhovující
Zdroj: pixabay.com

  • Fritovací olej byl v každém desátém vzorku nevyhovující
  • Zdroj: pixabay.com

Kvalitu a bezpečnost fritovacích olejů v restauracích testovala loni Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Téměř v každé desáté provozovně inspektoři vyhodnotili fritovací olej jako nevhodný ke konzumaci.

%Rada restaurací používala fritovací olej, který již nesplňoval podmínky pro lidskou konzumaci. U dvou vzorků dokonce laboratorní rozbor potvrdil vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů.

Hodnotila se vůně, chuť, barva nebo přítomnosti zuhelnatělých zbytků. Důležitým ukazatelem byl rovněž obsah takzvaných polárních látek a polymerních triacylglycerolů. U několika vzorků laboratoř potvrdila až násobné překročení akceptovatelných hodnot.

Už před lety se řešilo, že některé restaurace nejenže připravují smažené nebo fritované pokrmy na nevyhovujícím oleji, ale zároveň použitý fritovací olej vylévají do odpadu. Proto vznikla vyhláška, která to zakazuje. Olej totiž může potrubí ucpat. Ve velkých městech z tuku a odpadu vznikají obří ucpávky, takzvané tukovce.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Plzeňský Kaufland nabízel plesnivou pizzu.
Domácí

Kaufland v Plzni prodával plesnivou pizzu. Pardubický Penny Market zkažené párky

GhDmLgxWgAAPZcp
Domácí

VIDEO: Tragédie na narozeninové oslavě. Výbuch v Mostě zabil šest lidí

ViewImage
Domácí

Inspekce našla v obchodech larvy i myší trus

Karlovy_Vary_výletní_restaurace_Jelení_skok
Domácí

Na Jelením skoku už si nic k pití nedáte. Karlovy Vary oblíbenou restauraci zavřely