Den tempury

Nevíte co k večeři? Dnes jedině japonskou tempuru.

Krevety v tempuře.

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Pixabay

Sedmý leden přísluší Dni tempury alias typickému asijskému pokrmu s evropským původem. Tempurou je myšleno jemné těstíčko, ve kterém se obalí kousky křupavé zeleniny, ryb, masa či mořských plodů.

Sladkokyselé kuře z čínské kuchyně nebo thajské krevety v tempuře jsou pravděpodobně nejznámějšími příklady využití těstíčka na smažení. Tempura pochází z Japonska, ale má evropské kořeny. V 16. století ho v Japonsku představili Portugalci žijící tehdy v Nagasaki.

Autor: Šimon Mitro

Související

lednice
Zahraniční Jídlo

Amerika plýtvá potravinami. New York ukazuje cestu

zbytky
Světové dny Jídlo

Den vyhození zbytků

supermarket Albert
Ekonomika

Růst maloobchodních tržeb zpomalil, lidé méně utrácejí za potraviny

cukr
Ekonomika

Ceny potravin ve světě dál klesají, zlevňuje hlavně cukr