úterý 14. května 2024

Den Ronalda Webstera

Díky Websterovi získal malý ostrovní stát Anguilla nezavilost na Spojeném království.

Pláž v Anguille

Pláž v Anguille
Zdroj: Flickr

  • Pláž v Anguille
  • Zdroj: Flickr

Druhý březen je nejdůležitějším dnem roku pro malý karibský ostrov asi 300 kilometrů východně od Portorika. Den Jamese Ronalda Webstera připomíná tuto významnou postavu z historie ostrova Anguilla. Webster byl politikem a lídrem anguillského hnutí za nezávislost a jeho práce a úsilí sehrály klíčovou roli v boji Anguilly za svou autonomii a později za nezávislost na Spojeném království.

Webster se narodil 2. března 1926 na Anguille a byl prvním premiérem Anguilly v letech 1967 až 1971. Jeho politické úspěchy zahrnují zavedení anguillské ústavy a dalších institucionálních reforem, které posílily suverenitu Anguilly. Po své smrti v roce 2016 byl uznán jako hrdina anguillského národa a jeho jméno je spojováno s bojem za svobodu a suverenitu.

Den slouží jako oslava Webstera, ale také jako vzpomínka na boj Anguilly za svou svobodu a na odhodlání lidí tohoto malého ostrůvků dosáhnout svých politických cílů. Anguilla je 24. nejmenším státem na světě. Má pouze 91 kilometrů čtverečních a necelých 15 tisíc obyvatel. Na vlajce má Anguilla kromě britské vlajky také znak se třemi skákajícími delfíny.

Autor: Šimon Mitro

Související

odometr
Světové dny Auta

Den odometru

Světový rekordman v počtu shybů za minutu Adam Sandel
Inspirace Zajímavosti

Harvardský učitel udělal rekordních 77 shybů za minutu

Devaterčata se svými rodiči
Ostatní Zajímavosti

První devaterčata na světě oslavila třetí narozeniny

cukrovka
Zdraví Zajímavosti

Inzulin by se mohl polykat. Vědci vymysleli pilulky pro diabetiky