sobota 18. května 2024

Den piva stout

Dnes slaví specifický druh piva – tmavý a silný stout.

stout

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Vždy první čtvrtek v listopadu náleží specifickému druhu piva, tmavému a silnému stoutu. Pivo se vyznačuje bohatou a plnou chutí s tóny kávy, čokolády a ořechů. Jeho barva se pohybuje od temně hnědé až po zcela černou. Tmavá barva je způsobena praženým ječmenem, jež se při výrobě stoutu používá. Den stoutu se slaví od roku 2011, jeho cílem je oslavovat a propagovat tento druh piva a upozorňovat na různé druhy stoutu, jako například Irish Stout, Imperial Stout, Oatmeal Stout a další.

Původně byl stout známý jako „stout porter“ a šlo o oblíbené pivo v Anglii 18. století. Porter byl levným pivem, které konzumovali dělníci a námořníci, a stout porter byl silnější verzí tohoto piva. Nejslavnějším stylem stoutu je Irish Stout, jde o silné pivo s bohatou chutí. Je pevně spojen s Irskem, zejména se značkou Guinness. Pije se v tradičních irských hospodách a je součástí oslav Dne svatého Patrika. V Anglii byl populární u carského dvora.

Den stoutu je skvělou příležitostí pro milovníky piva, aby si vychutnali různé styly stoutu a objevili nové oblíbené chutě. Tento druh piva se také často využívá i při vaření a pečení. Může být součástí pokrmů, jako jsou omáčky, recepty s hovězím masem, ale i jako součást dezertů, například stoutského dortu.

Autor: Šimon Mitro

Související

Velkopopovický pivovar
Domácí Pivo

Kozel slaví 150 let. Velkopopovický pivovar zve na oslavy

Budějovický Budvar
Ekonomika Pivo

Budvar uvařil nejvíce piva v historii. Tržby rostou

pivo Bělorusko
Zahraniční Pivo

Nejlevnější pivo čepují v Minsku, nejdražší naopak v Reykjavíku

Budweiser
Světové dny Pivo

Den piva