Den ovesných sušenek

Poslední dubnový den patří sušenkám, ale jen těm ovesným.

ovesné sušenky

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Den ovesných sušenek má jasný úkol, oslavit tuto zdravou variantu klasických sušenek. Ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu a jsou také zdrojem vitamínů a minerálů. Sušenky z ovesných vloček se vyrábí s přidáním cukru, másla a dalších ingrediencí, jako jsou rozinky nebo ořechy. Během dneška byste si měli upéct vlastí várku či se podělit o vlastní tipy na recepty s ostatními.

Recept na ovesné sušenky:

Suroviny:

  • 1 a 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1/2 šálku másla
  • 1 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 šálku ořechů nebo rozinek (nepovinné)

Postup:

Předehřejte troubu na 180°C a připravte si plech s pečicím papírem.

V míse smíchejte ovesné vločky, mouku, cukr, hnědý cukr, sůl, jedlou sodu, skořici a muškátový oříšek.

V jiné míse rozmíchejte máslo, vejce a vanilkový cukr.

Vše smíchejte a promíchejte do hladka.

Případně přidejte ořechy nebo rozinky.

Vytvořte z těsta stejnoměrné kuličky a umístěte je na plech s pečicím papírem.

Přimáčkněte kuličky, například skleničkou, aby se z nich stala placička ve tvaru sušenky, a pečte je v troubě po dobu 10-12 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé.

Před konzumací nechte sušenky vychladnout po dobu alespoň 10 minut.

Autor: Šimon Mitro

Související

banánový chlebíček
Světové dny Jídlo

Den banánového chlebíčku

muffin
Světové dny Zajímavosti

Den muffinů

mátová čokoláda
Světové dny Jídlo

Den mátové čokolády

zelí
Světové dny Jídlo

Den zelí