pátek 22. listopadu 2024

Den ovesných sušenek

Poslední dubnový den patří sušenkám, ale jen těm ovesným.

ovesné sušenky

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Den ovesných sušenek má jasný úkol, oslavit tuto zdravou variantu klasických sušenek. Ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu a jsou také zdrojem vitamínů a minerálů. Sušenky z ovesných vloček se vyrábí s přidáním cukru, másla a dalších ingrediencí, jako jsou rozinky nebo ořechy. Během dneška byste si měli upéct vlastí várku či se podělit o vlastní tipy na recepty s ostatními.

Recept na ovesné sušenky:

Suroviny:

  • 1 a 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1/2 šálku másla
  • 1 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 šálku ořechů nebo rozinek (nepovinné)

Postup:

Předehřejte troubu na 180°C a připravte si plech s pečicím papírem.

V míse smíchejte ovesné vločky, mouku, cukr, hnědý cukr, sůl, jedlou sodu, skořici a muškátový oříšek.

V jiné míse rozmíchejte máslo, vejce a vanilkový cukr.

Vše smíchejte a promíchejte do hladka.

Případně přidejte ořechy nebo rozinky.

Vytvořte z těsta stejnoměrné kuličky a umístěte je na plech s pečicím papírem.

Přimáčkněte kuličky, například skleničkou, aby se z nich stala placička ve tvaru sušenky, a pečte je v troubě po dobu 10-12 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé.

Před konzumací nechte sušenky vychladnout po dobu alespoň 10 minut.

Autor: Šimon Mitro

Související

donut
Světové dny Jídlo

Den donutů

čokoláda
Světové dny Jídlo

Den čokolády

dýně
Světové dny Zdraví

Den dýní

těstoviny
Světové dny Jídlo

Den těstovin