Den ovesných sušenek má jasný úkol, oslavit tuto zdravou variantu klasických sušenek. Ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu a jsou také zdrojem vitamínů a minerálů. Sušenky z ovesných vloček se vyrábí s přidáním cukru, másla a dalších ingrediencí, jako jsou rozinky nebo ořechy. Během dneška byste si měli upéct vlastí várku či se podělit o vlastní tipy na recepty s ostatními.
Recept na ovesné sušenky:
Suroviny:
- 1 a 1/2 šálku ovesných vloček
- 1 šálek celozrnné mouky
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 1/2 šálku másla
- 1 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 šálku ořechů nebo rozinek (nepovinné)
Postup:
Předehřejte troubu na 180°C a připravte si plech s pečicím papírem.
V míse smíchejte ovesné vločky, mouku, cukr, hnědý cukr, sůl, jedlou sodu, skořici a muškátový oříšek.
V jiné míse rozmíchejte máslo, vejce a vanilkový cukr.
Vše smíchejte a promíchejte do hladka.
Případně přidejte ořechy nebo rozinky.
Vytvořte z těsta stejnoměrné kuličky a umístěte je na plech s pečicím papírem.
Přimáčkněte kuličky, například skleničkou, aby se z nich stala placička ve tvaru sušenky, a pečte je v troubě po dobu 10-12 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé.
Před konzumací nechte sušenky vychladnout po dobu alespoň 10 minut.