neděle 8. září 2024

Den D měl přijít o 24 hodin dříve. Čáru přes rozpočet spojencům udělalo počasí

Ve vojenské terminologii se Dnem D označuje každý den, kdy má dojít k nějaké akci. Ale jediný, který skutečně pod tímto označením vstoupil do historie, se uskutečnil na plážích Normandie přesně před 80 lety.

black-and-white-white-photography-vintage-military-france-772047-pxhere.com

Jeden z nejikoničtějších snímků druhé světové války ukazující americké vojáky mířící na plíž Omaha v Normandii. Polovina z tohoto prvního výsadku zemřela v následujících minutách.
Zdroj: pxhere.com

  • Jeden z nejikoničtějších snímků druhé světové války ukazující americké vojáky mířící na plíž Omaha v Normandii. Polovina z tohoto prvního výsadku zemřela v následujících minutách.
  • Zdroj: pxhere.com

Počasí, to byl hlavní faktor, podle něhož se velitel amerických sil Dwight Eisenhower rozhodoval, kdy vůbec vylodění v Normandii spustit. Potřeboval co nejsilnější příliv a ten panoval pouze pár dní kolem úplňku. Nakonec proto padlo rozhodnutí, že nepříhodnější bude 5. červen 1944, den před úplňkem. Hned za svítání se obří kolona spojenců dává do pohybu a pluje kanálem La Manche k francouzským břehům. Jenže brzy se ukáží rozmary počasí a Eisenhower musí rozhodnout co dál. Akci posouvá o pouhých 24 hodin, protože hlavní meteorolog tvrdí, že už budou panovat nejlepší podmínky.

6. června 1944 krátce po půlnoci všechno vypukne, lodě, které jsou na moři u britského pobřeží od předchozího dne, se dávají do pohybu a ráno dosahují břehů Francie. Nezaútočí však u Calais, ale v Normandii, kde je čeká oslabená německá obrana, protože Adolf Hitler očekával útok o sto kilometrů jinde. I tak jsou to jatka, protože zejména na pláži Omaha Němci postřílí zhruba polovinu vojáků. Pokud je nezastavíme do 24 hodin, už se nám to nepodaří nikdy, zní z německého velení a Hitler šílí. Dobře, ví, že po prohře u Stalingradu je tohle další zlom v druhé světové válce. Z moře se totiž na pobřeží Normandie valí tři miliony vojáků a Němci stále čekají u Calais, kde má podle zpráv přijít ten největší útok. To se však nikdy nestane a Američané s Brity jim vpadnou do zad už z pevniny.

O invazi do Normandie požádal o rok dříve na konferenci v Teheránu sovětský vůdce Josif Stalin, který potřeboval odvrátit pozornost Němců od východní fronty. Poté, co se ceká akce zdařila, začal se odvíjet začátek konce druhé světové války.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0903138545
Domácí

Pyrotechnici odpálili pumu v Litvínově. Škody by měly být minimální

profimedia-0901608829
Domácí

Do výbuchu zbývají minuty. Chemička je prázdná, hasiči vozí pytle s pískem

Nastupeni_povstalci
Zahraniční Výročí

Povstáním si Slováci zachránili tvář. Velký úspěch však nezaznamenalo

GV6NHQkXYAAVpee
Domácí

Brno vyděsila bomba z války. V Litvínově se stále ještě vyčkává