pátek 26. dubna 2024

Další komedie dezinformátorů u soudu: Válejí se po podlaze a zpívají hymnu

Mimořádná bezpečnostní opatření provázejí jednání soudu potom, co skupina kolem dezinformátorů u minulého jednání vyrazila dveře a hlasitě nadávala justiční stráži i soudkyni.

soudp8

Soud s dezinformátory provází mimořádná bezpečnostní opatření.
Zdroj: Minutové zprávy

  • Soud s dezinformátory provází mimořádná bezpečnostní opatření.
  • Zdroj: Minutové zprávy

Patrik Tušl, Tomáš Čermák a Zdeněk Masár stojí před soudem kvůli pronásledování šéfa České lékařské komory Milana Kubka a biologa Jaroslava Flégra. První dva obžalovaní nejsou u soudu nováčci. Tušl si odpykává desetiměsíční trest a Čermák je v podmínce za hanobení národa a podněcování k nenávisti. Tušl dostal také dalších 15 měsíců za vyhrožování zabitím strážníkovi a vydírání ženy, která upozorňovala na jeho dezinformace, zatím nepravomocný je trest 5,5 roku za podporování terorismu.

Ministr vnitra Vít Rakušan ještě před zahájením jednání oznámil, že na místě je policie připravená asistovat justiční stráži a nepřipustit žádné excesy. V jednací síni tak byli připravení těžkooděnci se samopaly, na chodbě je justiční stráž a antikonfliktní tým.

K soudu přišla řada podporovatelů obžalovaných, třeba dezinformátorka Jana Peterková, neúspěšný kamdidát na prezidenta a ředitele České televize Pavel Zítko nebo advokát Norbert Naxera, který při soudu s Peterkovou křičel na justiční stráž, že je gestapo. Společně se napřed pustili do přítomných novinářů, nechyběly tradiční hlášky o tom, že Česká republika neexistuje a že soud je nelegální. Zítko se pak hlasitě domáhal ztotožnění soudkyně a vykřikoval, že Česko je korporace. Dav lidí, kteří se nevešli do jednací síně hlasitě skandoval na chodbě hesla Ztotožnit, Chceme naše práva, Ve jménu ústavy, Chceme větší sál, Jednání je veřejné, Soud má IČO nebo Flégr – Kubek – zločinci. Pak se část lidí uložila na protest podlahu a několikrát zpívala hymnu. Zítko vyřvával: „Proč jsou tady ozbrojenci? Řešte to, nebo tady poteče krev. Chceme předsedu soudu!"

Soudkyně odročila jednání na konec července.