úterý 14. května 2024

Covid je dnes jako běžná viróza, tvrdí odborníci

Postupné mutování koronaviru snížilo jeho intenzitu, a tak dnes lidé covid-19 většinou prožívají jako běžnou virózu.

woman-698964_1280

COVID-19 dnes nemocní prožívají většinou jako běžnou virózu.
Zdroj: pixabay

  • COVID-19 dnes nemocní prožívají většinou jako běžnou virózu.
  • Zdroj: pixabay

Narozdíl od začátků pandemie, kdy koronavirus zasahoval hlavně dýchací ústrojí a stával se tak fatálním hlavně pro starší či oslabené jedince, jsou jeho projevy teď zcela odlišné. „Covid-19 se za ty roky různě měnil, a s ním se samozřejmě měnily i příznaky. Je to podobné jako u jiných respiračních infekcí,“ říká imunolog Radek Klubal. Po čase začal covid-19 napadat chuťové a čichové buňky a potom přešel do téměř běžné virózy.

"Měla jsem covid před dvěma týdny. Je to taková nepříjemná chřipka. První dva dny mi bylo fakt zle, potom se to lepšilo. Když začínala pandemie, měla jsem první variantu, a ta se s touhle virózou nedá srovnat. U té první varianty jste nevěděli, kdy se to zhorší, jestli už jste opravdu zdraví, nebo ne, a bylo vám zle třeba tři týdny. Pamatuji se taky na velmi urputné bolesti hlavy," popisuje Renáta Benešová z Prahy.

Aktuálně se prý skutečně jedná většinou o lehčí onemocnění, které je na první pohled k nerozeznání od jiných viróz. Pacienty trápí rýma, kašel, bolesti krku nebo únava. Ztráta chuti a čichu už je velmi ojedinělá. Lékaři doporučují nemocným doporučují zůstat doma. Nejlepší léčbou je odpočinek, léky proti bolesti a teplotě jako paracetamol nebo ibuprofen a dostatek tekutin.

Související

c04721b2-bacb-4dd4-a7dd-2b11ff9e8bd0
Domácí

Praha si posvítí na zahrádky. Jejich nekontrolovatelný rozpuk je minulostí

50782991392_daeccae352_b
Zdraví Covid

Hyperočkovaný Němec dostal 217 dávek vakcíny proti covidu

computer-keyboard-1493966484RWl
Ekonomika

Česká republika eshopů ráj. Za rok jich přibylo o 30 procent více

Koronavirus
Domácí

Covid už není hlavní problém. Lidé nejčastěji umírají na srdeční nemoci