středa 22. května 2024

Cizinci mají čím dál větší zájem o české ICT obory

Na vysokých školách studovalo loni 22 tisíc studentů ICT obory, necelou třetinu z nich tvořili cizinci.

programování

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Informační a komunikační technologie (ICT) jsou v Česku na vzestupu. V loňském roce studovalo ICT obory na vysokých školách přes 22 tisíc studentů, z nichž necelou třetinu tvořili cizinci. Nejvíc zahraničních studentů pochází ze Slovenska (přes tři tisíce), Ruska (1,3 tisíc) a Ukrajiny (661). Ještě v roce 2001 tvořil podíl cizinců na ICT oborech jen 5 %, loni již 31 %.

Roste i zastoupení žen. „V průběhu posledních let se mezi studenty ICT oborů zvýšilo zastoupení žen. Až do roku 2010 jich bylo kolem 12 %, ale v posledních třech letech dosáhl jejich podíl již na 17 %,“ uvedla Eva Myšková Skarlandtová z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

V minulém roce bylo v ICT sektoru zaměstnáno 186 tisíc osob a jejich podíl na celkové zaměstnanosti dosáhl 3,5 %. „Ve výrobě informačních technologií pracovalo v loňském roce 25 tisíc osob, ve srovnání s rokem 2010 se jejich počet snížil o 15 %. V IT službách jsme naopak za stejné období zaznamenali výrazný nárůst počtu pracujících, a to o více než dvě třetiny na 128 tisíc v roce 2021,“ vysvětlil Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČSÚ

Související

brambory
Ekonomika

V dubnu klesly ceny ovoce i brambor. Maso zdražilo

profimedia-0864214526
Domácí Školství

Přihlášky do druhého kola přijímaček na střední školy mohou studenti posílat do pátku

peníze
Ekonomika

Česká republika klesla v Indexu prosperity

vodovod
Domácí

České domácnosti stále šetří vodou