pátek 3. května 2024

Čínská města se propadají. Situace ohrožuje desítky milionů lidí

Čínská města klesají pod hladinu moře. Desítky milionů lidí jsou v ohrožení.

Čchung-čching

Ilustrační foto. Čínské město Čchung-čching
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto. Čínské město Čchung-čching
  • Zdroj: Flickr

Podle rozsáhlé analýzy čínských vědců klesají města po celé Číně, což ohrožuje značnou část rychle se urbanizující populace země v nadcházejících desetiletích. Subsidence, neboli proces klesání země vzhledem k okolí, představuje závažné nebezpečí pro města po celém světě. Může zrychlovat místní stoupání hladiny moří v důsledku změn klimatu a způsobovat poškození budov a silnic, a to i v městech ve vnitrozemí, kde způsobuje problémy s odvodněním.

Podle nové studie publikované v časopise Science a provedené více než 50 vědci z čínských výzkumných institucí téměř polovina z 82 největších čínských měst se propadá. Tato klesající území jsou domovem téměř třetiny čínské městské populace. Vědci odhadují, že asi čtvrtina pobřežního území Číny bude do příštích sta let pod úrovní moře. Desítky milionů lidí v těchto oblastech jsou v ohrožení.

Klesání měst má globální dopady, zatímco podobné studie v Evropě a USA ukázaly významnou subsidenci v některých městech, není toto klesání na americkém a evropském kontinentu tak rozsáhlé jako v Číně. Porozumění tomu, které části města klesají nejvíce a proč, může pomoci městským plánovačům lépe rozhodovat o umístění těžkých budov a ochraně staveb před budoucími záplavami.

Autor: Šimon Mitro

Související

čínské námořnictvo
Zahraniční

Čína posiluje vojenské aktivitu u Tchaj-wanu

16733665531_fc89c12e22_b
Zahraniční

Spojené státy mají sankční seznam. Vedle Ruska a Číny je na něm i Slovensko

GMfIIjIWUAALKpd
Zahraniční Video

V Číně se zřítila podmáčená dálnice: Zemřelo 51 lidí, 30 je zraněných

Elon Musk s čínským premiérem Li Čchiangem
Zahraniční

Musk se setkal s čínským premiérem