pondělí 21. října 2024

Čínská ekonomika zaostává za očekáváním

Čínská ekonomika roste pomaleji, než se očekávalo, a to i přes snahu o její oživení po konci covidových omezení. Nízká spotřebitelská důvěra a stagnující trh s nemovitostmi nadále brzdí růst.

Šanghaj

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Čínská ekonomika zaznamenala ve třetím čtvrtletí slabší růst, než se předpokládalo. Navzdory vládním opatřením se růst zpomalil a spotřebitelská důvěra zůstává nízká. Mezi červencem a zářím čínská ekonomika rostla o 4,6 procenta, což je méně z předchozího čtvrtletí. Tento výsledek zůstává pod oficiálním cílem pro rok 2024, který činí pětiprocentní růst. I přes pokusy podpořit spotřebu a oživit skomírající realitní sektor zůstává ekonomika slabá.

Problémy čínské ekonomiky se ukazují i ve slabých výsledcích v oblasti exportu a nízkých investicích do nemovitostí. Hodnota nových prodejů domů poklesla o 22,7 procenta a celkový objem investic do nemovitostí klesl o 10,1 procenta. To vše svědčí o trvající krizi na realitním trhu.

Peking přijal několik opatření, včetně snížení úrokových sazeb a podpory úvěrů pro akcionáře a společnosti. Nicméně stále chybí výrazné stimuly, které by mohly čínskou ekonomiku významněji oživit.

Autor: Šimon Mitro

Související

feťáci
Zahraniční

Rodiny obětí fentanylu apelují na vládu: Uvalte vysoké clo na Čínu

GaFWcpFb0AQr43F
Zahraniční

Tchaj-wan se obává čínského úderu. Peking posiluje armádu kolem ostrova

atomový výbuch
Zahraniční Výročí

Před 60 lety se Čína se připojila k jaderným mocnostem

chinese_moon_landing_by_futurerender_dg9bj2r-fullview
Zahraniční

Čína chce vyslat člověka na Měsíc. Plánuje i průzkum Marsu a Jupitera