sobota 18. května 2024

Číňané protestují proti vládním opatřením

V čínské čtvrti Haizhu v Guangzhou protestují obyvatelé proti vládním opatřením.

covid

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Čtvrť Haizhu v Guangzhou byla označena jako další ohnisko nákazy koronavirem. Čtvť zaznamenala 5 000 nových případů pozitivně testovaných za jediný den. Guangzhou je tak v absolutní karanténě dle přísných pravidel čínské nulové tolerance vůči Covid-19.

V jižním městě, které zažívá jednu z nejhorších epidemií Covid-19 od začátku pandemie, roste napětí a v pondělí dosáhlo bodu zlomu. Dramatické záběry sdílené online ukázaly, jak skupiny lidí převracejí policejní vozidlo a ploty ve čtvrti Haizhu.

Čínská média uvedla, že se v oblasti shromáždili demonstranti, aby protestovali proti opatřením. Lidem v okrese Haizhu v Guangzhou bylo řečeno, aby navštívili nejbližší testovací stanici, přičemž jakýkoliv jiný pohyb mimo domov je zakázán. Obyvatelům celé čtvrti bylo také řečeno, že jídlo smí nakupovat jen jeden člen každé domácnosti.

Ekonomové a odborníci na veřejné zdraví tvrdí, že hlavní město Číny Peking by mohlo začít s uvolňováním politiky nulové tolerance v polovině roku 2023. Než se tak stane, musí Čína proočkovat desítky milionů starších obyvatel.

Autor: Kristýna Cyprisová
Zdroj: Sky News

Související

profimedia-0814658834
Zahraniční

Posílíme vztahy i světovou spravedlnost, shodli se Putin a Si Ťin-pching

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvýšil cla na čínské výrobky. Elektromobily budou mít stoprocentní clo

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvyší cla na čínské elektromobily

profimedia-0871947450
Zahraniční

Putin zahájí páté funkční období cestou do Pekingu