čtvrtek 19. září 2024

Chyba lidského faktoru. Před 35 lety se stala tragédie na základně Ramstein

Slovo Ramstein není spojené jen s úspěšnou metalovou kapelou, ale také s tragédií, která se stala před 35 lety. Na letecké základně téhož názvu zahynuly desítky lidí.

profimedia-0068389839

Tragédie na letecké základně Ramstein.
Zdroj: Profimedia

  • Tragédie na letecké základně Ramstein.
  • Zdroj: Profimedia

Sedmdesát mrtvých, taková byla konečná bilance letecké tragédie, která se 28. srpna 1988 stala na americké letecké základně Ramstein v tehdejším západním Německu. V ten den byl jubilejní ročník leteckého den Flugetag a protože sliboval skutečně nabitý program, přilákal do areálu přes 300 tisíc návštěvníků. Zlatým hřebem mělo být vystoupení italských letců Frecce Tricolori, kteří předváděli v té době nejodvážnější akrobatické kousky. Mezi ně patřilo i číslo Propíchnuté srdce, kdy devět letadel malovalo na oblohu obrovské srdce a desáté je mělo probodnout. Jenže to byl ten problém. I když desáté letadlo řídil velmi zkušený pilotem Ive Nutarelli, projevilo se právě zde selhání lidského faktoru, když Nutarelli v nezvykle vysoké rychlosti 500 kilometrů za hodinu nabral nižší kurz a narazil do dvou dalších letadel dokončujících manévr.

Neštěstí bylo ve vteřině na světě. Všem třem pilotům nebylo pomoci, protože jejich stroje šly rychle k zemi. Jedno letadlo spadlo mimo prostor, druhé na odstavený vrtulník, ale to třetí se zřítilo přímo na ranvej a trosky z něho letěly obrovskou rychlostí mezi diváky. Přímo na místě zemřelo 30 lidí, další čtyřicítka podlehla zraněním v nemocnici. Z více než 450 zraněných diváků většina utrpěla těžké popáleniny. Záchranná akce byla od samého začátku zpackaná, protože americká armáda, pod jejíž jurisdikci základna patřila, nejprve dokonce odmítala německé záchranáře vpustit do areálu.

Přestože tragédie na základně Ramstein není jedinou katastrofou, která se na leteckých dnech kdy stala, co se týče rozsahu, patří mezi ty největší. A kvůli tomu, že řada návštěvníků měla u sebe kamery, jež zachytily osudový okamžik, je rozhodně tou nejmedializovanější.

Autor: Jan Skala

Související

417439303_949777489847932_9083493976162519878_n
Hudba

Iron Maiden přijedou oslavit půlstoletí do Letňan. S sebou přivezou Halestrom

750px-Brian_Epstein_in_1965
Hudba Výročí

Pátý Beatle by oslavil devadesátku. Jeho smrt předznamenala konec kapely

Marta_Gottwaldová_-_Vlasta_-_17.03.1949
Domácí Výročí

Marta Gottwaldová přežila manžela o pár měsíců. Dnes by oslavila 125. narozeniny

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod