pátek 17. května 2024

Chřipka by se neměla podceňovat

Průběh chřipky je nevyzpytatelný a může skončit i smrtí. Především senioři a chronicky nemocní by měli dbát na prevenci.

nachlazení

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Polina Tankilevitch

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Polina Tankilevitch

Podzim je obdobím nachlazení a viróz, které sílí s návratem dětí do škol a školek, kde mají viry možnost se snáze přenášet. Virus chřipky se přenáší v kapénkách. Šíří se nejvíce kýcháním a mluvením, může však ulpívat také na předmětech, se kterými byl nemocný v kontaktu. „Je důležité myslet na pestrou stravu s dostatečným přísunem vitamínů. Nezanedbávat hygienu rukou a dodržovat rozumné chování v kolektivu,“ uvedl v tiskové zprávě viceprezident České lékárenské komory (ČLnK) Martin Kopecký.

Začátek podzimu je ideálním obdobím pro očkování proti chřipce. „Pokud máte pocit, že pro vás chřipka není rizikem, je dobré zvážit, zda se nenechat očkovat s ohledem na své okolí, tak jako u covidu a jiných nakažlivých onemocnění. Běžně se na chřipku očkují zdravotníci, pečovatelé a další, kteří jsou v úzkém kontaktu s ohroženými skupinami obyvatel,“ vysvětlila v tiskové zprávě mluvčí ČLnK Michaela Bažantová.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČLnK

Související

landscape-with-pine-tree-and-lake
Domácí

Nejnemocnějším stromem český lesů je borovice, nejzdravějším naopak buk

IMG_20240312_0002
Zahraniční Klimatické změny

Ceny banánů porostou, plantáže požírá ničivá plíseň

nemoc
Domácí Zdraví

Epidemie chřipky začíná ustupovat

thermometer-3656065_1280
Domácí

Chřipková epidemie je na vrcholu. Nejvíce marodí malé děti, nejméně důchodci