sobota 18. května 2024

Chorvatsko rozpustilo parlament. Balkánská země spěje k novým volbám

Podezření z korupce na jmenování kontroverzního nejvyššího státního zástupce, to jsou kauzy, které Andreje Plenkoviče stály místo chorvatského premiéra. Země nyní směřuje k předčasným volbám.

21215961374_5b75542a37_b

Andrej Plenkovič skončil v čele chorvatské vlády.
Zdroj: Flickr

  • Andrej Plenkovič skončil v čele chorvatské vlády.
  • Zdroj: Flickr

Politická krize v Chorvatsku dostoupila svého vrcholu. Ve čtvrtek tamní zákonodárci rozhodli o rozpuštění parlamentu, což otevřelo cestu k předčasným volbám, které se podle chorvatských zákonů musí konat do dvou měsíců. Vyvrcholily tak snahy levicové opozice, která požadovala už několik týdnů demisi pravicové vlády, kterou vinila z řady věcí, jako je například korupce či jmenování kontroverzního soudce Ivana Turudiče do funkce nejvyššího státního zástupce. Toho opoziční politici viní z toho, že nemá zájem na vyšetřování možného poškozování finančních zájmů Evropské unie, protože tvrdě odmítá spolupráci s Úřadem evropského veřejného žalobce.

Tento krok prosadil sám premiér Andrej Plenkovič, který v čele chorvatské vlády stál od roku a jeho strana Chorvatské demokratické společenství byla léta vnímána jako největší politická síla v zemi.

Řádné volby se v Chorvatsku měly konat na podzim letošního roku. Prezident Zoran Milanovič je však bude muset ohlásit nový termín, který bude nejpozději do poloviny května.

Autor: Jan Skala

Související

GNuW7mhW4AA0Nng
Zahraniční

Spolkový sněm zbavil Bystroně imunity. Zanedlouho poté u něho zvonila policie

Flickr_-_boellstiftung_-_Olaf_Scholz,_stellvertretender_Bundesvorsitzender_SPD
Zahraniční

Vojenská služba se do Německa nevrátí. Počet vojáků Bundeswehru však vzroste

GNiiEx1aoAAKBuN
Zahraniční

Gruzie přijala kontroverzní zákon. Poslanci se při jeho schvalování poprali

6b120c1291cbc58f9479f3dcad4c986e
Krimi

Pád kazašského ministra dokonán. Za vraždu manželky jde na 24 let do vězení