čtvrtek 16. května 2024

Chlapec se narodil bez ouška. Pomoci mu může jen nákladná operace v USA

Chybí mu pravé vnější ucho i zvukovod. Šestiletý Matýsek trpí kvůli vzácné vrozené vadě silnou nedoslýchavostí a má problémy s prostorovou orientací. Pomoc rodiče našli až ve Spojených státech.

e38f4f8a-61e0-40f3-a2fb-03ef5375e3f3

Matýsek se narodil se zakrnělým ušním boltcem.
Zdroj: Donio.cz

  • Matýsek se narodil se zakrnělým ušním boltcem.
  • Zdroj: Donio.cz

Chtěl by být jako každý jiný kluk, aby se mu vrstevníci neposmívali. Řeč je o šestiletém Matýskovi, který se narodil se zakrnělým pravým uchem. Rodiče ani lékaři do poslední chvíle nic netušili. "V těhotenství ani při pravidelných vyšetřeních před porodem nic nenasvědčovalo tomu, že Matěj přijde na svět s vrozenou vadou. Má mikrocii a atrézii ucha na pravé straně," popisuje rodina chlapce. 

Mikrocie je vrozená vývojová vada, ke které dochází v prvním trimestru těhotenství. Plodu se nedovyvine ušní boltec, nebo úplně chybí. K tomu se často připojí i atrézie, kdy dítě kvůli absenci zvukovodu neslyší. Tyto problémy jsou velmi vzácné, postihnou zhruba jednoho ze 150 tisíc novorozenců. Matýska kromě estetické stránky trápí i silná nedoslýchavost, která často vede k dezorientaci v prostoru. Aby slyšel, odkud zvuky přicházejí, musí nosit speciální čelenku, která je přenáší do vnitřního ucha. 

Rodiče teď začali hledat řešení, aby chlapec mohl normálně slyšet i bez kompenzačních pomůcek. V Česku se ale modelace zvukovodu a středouší běžně neprovádí, budou tak muset svěřit syna do rukou odborníků v USA. Ti provádí modelaci zvukovodu pomocí kožního štěpu. Revizi středouší a také vytvoření nového boltce pak pomocí speciálního implantátu při jediné kombinované operaci. Ta je příliš nákladná, a tak rodina založila sbírku. "Oba doktoři patří ke světové špičce ve svém oboru, a tomu odpovídá i cena zákroku, která činí zhruba 2,4 miliony korun. Naše pojišťovny tento zákrok nehradí," vysvětlují své rozhodnutí na portálu Donio.cz.

Kromě ceny samotného zákroku musí rodina chlapce počítat i s dalšími náklady jako je cesta a ubytování. Pacient jde ihned po operaci do domácího ošetřování, kvůli kontrolám a sledování hojení bude muset Matýsek ve Státech zůstat alespoň čtyři týdny.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: Donio.cz

Související

hraní videoher
Ostatní Videohry

Videohry stále baví teenagery. Hraje je 85 procent dospívajících

contents_gallery_special_3_zoom_207
Ekonomika

Česká republika vymění s Ázerbájdžánem houfnice za plyn. Zájem má i Slovensko

GNjLVkvXQAA0DmW
Zahraniční

Gruzie je na nohou. Nový zákon však nemá základ v Rusku, ale v Americe

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvýšil cla na čínské výrobky. Elektromobily budou mít stoprocentní clo