pátek 17. května 2024

Čeští vojáci v záloze pomáhají Ukrajině

Ministryně obrany Jana Černochová ocenila čtveřici českých vojáků v záloze, kteří pomáhají v blízkosti frontové linie na Ukrajině.

Vyznamenaní čeští vojáci za pomoc Ukrajině.

Vyznamenaní čeští vojáci za pomoc Ukrajině.
Zdroj: MO

  • Vyznamenaní čeští vojáci za pomoc Ukrajině.
  • Zdroj: MO

Čtveřice českých vojáků v záloze pomáhá na Ukrajině od počátku války. Do země zasažené ruskou agresí přivezli tuny humanitární i vojenské pomoci. V nebezpečných oblastech nedaleko frontové linie strávili několik měsíců. Za jejich práci byli oceněni nejvyšší vojenským vyznamenáním Záslužným křížem.

Jsem hrdá, že čeští občané podporují Ukrajinu v jejím boji proti barbarské ruské agresi. Dnes jsem vyznamenala čtyři muže z iniciativ Team4Ukraine a CESTA naděje života, kteří tento postoj symbolizují, za jejich odvahu a nasazení. Moc jim děkuji,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Jmenovitě byli oceněni praporčík Stanislav Hejhal, bývalý příslušník 21. základny taktického letectva Čáslav, desátník Vojtěch Pomikálek, voják mechanizované roty AZ při 44. lehkém motorizovaném praporu Jindřichův Hradec, nadporučík Jan Heřmánek, velitel mechanizované roty AZ při 72. mechanizovaném praporu Přáslavice a rotný v záloze Petr Pojman, bývalý voják AZ.

Vždycky jsem chtěl pomáhat. Zpočátku jsem se angažoval v humanitární pomoci, postupem času se můj zájem o konflikt i různé formy pomoci prohloubil. Poznal jsem Bachmut a další nepěkné části země a na dění v zemi jsem si udělal vlastní názor. Viděl jsem, že je tam zapotřebí daleko víc pomoci, než jsme schopni poskytnout. Strávil jsem na Ukrajině tři měsíce a na konci ledna se chystám znovu,“ řekl při vyznamenání za všechny oceněné Stanislav Hejhal.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MO

Související

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

armed-russian-army-soldiers-stnad-on-and-next-to-their-ifor-marked-btr-80-armored-cd5663-1024
Zahraniční

Rusko postupuje na severu. Ukrajina se soustřeďuje na útoky na Krym

Woman_in_Traditional_Ukrainian_Clothes_-_Maslenitsa_-_Kiev,_Ukraine_-_March_2013
Domácí

Ukrajinci, co chtějí domů, dostanou od vlády jízdenku. Některé odveze sanitka

Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna
Zahraniční

Zabavený ruský majetek využije Estonsko na obnovu Ukrajiny