pondělí 29. dubna 2024

Čeští vědci vyvíjejí přístroj na měření škodlivosti umělého osvětlení

Český výzkumný tým pracuje na vývoji přístroje, který by umožnil měření míry škodlivosti umělého osvětlení.

noční světla

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Nadměrné umělé osvětlení v nočním prostředí má nevhodné dopady nejen na živé organismy, ale i na člověka. Současně nastavení fotoperiod, tedy střídání světla a tmy, je klíčové pro biologické hodiny v lidském těle. Poruchy v těchto periodách mohou vést k problémům s regenerací, imunitním systémem a následně i k onemocnění. Projekt, který je součástí výzkumu Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně (VUT), se zaměřuje na vytvoření funkčního měřícího zařízení schopného kvantifikovat umělé světlo v libovolném venkovním prostředí. Jeho hlavním cílem je poskytnout objektivní data pro další výzkumy.

Současný postup posuzování vlivu umělého světla jsou převážně založeny na jeho vizuálních účincích a nepostihují biologické dopady. Projekt se zaměřuje na použití speciálních funkcí umělého osvětlení, které respektují biologické procesy v lidském těle. Cílem je stanovit přesnou míru a příčiny škodlivého osvětlení v nočním prostředí a poskytnout základ pro eliminaci těchto negativních dopadů.

Výsledky projektu by měly být využitelné pro správce veřejného osvětlení, města, obce a odbory životního prostředí. Díky online databázi a metodice bude možné porovnávat jednotlivé lokality, získávat vzorové instalace a lépe lokalizovat nevhodné instalace osvětlení. Tento projekt má potenciál zlepšit kvalitu životního prostředí, snížit světelnou zátěž v noci a zlepšit životní podmínky pro obyvatele. Projekt, financovaný Technologickou agenturou ČR částkou téměř deset milionů korun, má být dokončen v průběhu příštího roku.

Autor: Šimon Mitro

Související

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně

očkování
Zahraniční Zdraví

Očkování zachránilo za 50 let přes 154 milionů životů

Bakterie Bordetella pertussis způsobující černý kašel.
Domácí Zdraví

Nejvíce případů černého kašle za týden. Přibylo 1604 nakažených

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva