čtvrtek 19. září 2024

Čeští vědci jako první na světě zkoumali organický materiál z planetky Ryugu

Čeští vědci dosáhli významného úspěchu v oblasti kosmického výzkumu. Jako první na světě zkoumali trojrozměrnou strukturu organické hmoty z planetky Ryugu, kterou přivezla japonská sonda Hajabusa 2.

Planetka Ryugu vyfocena během japonské mise

Planetka Ryugu vyfocena během japonské mise
Zdroj: JAXA

  • Planetka Ryugu vyfocena během japonské mise
  • Zdroj: JAXA

Čeští vědci jako první na světě odhalili trojrozměrnou strukturu zakonzervované organické hmoty z planetky Ryugu, kterou v roce 2019 odebrala japonská sonda Hajabusa 2. Tento unikátní vzorek poskytla Japonská kosmická agentura JAXA jen několika vybraným laboratořím, včetně českého týmu z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského.

Vzorek z asteroidu, přezdívaný Radegast, je jen o něco málo větší než zrno písku. Čeští odborníci jej zkoumali pomocí pokročilých mikroskopických technik, což jim umožnilo poprvé zobrazit 3D strukturu organických částic starších než samotná Země. Výsledky jejich práce byly zveřejněny v prestižním časopise Nature Communications.

Asteroid Ryugu je složen z materiálu podobného meteoritům typu CI chondrit, který vznikl před více než 4,5 miliardami let. Tento materiál je považován za jeden z nejprimitivnějších v naší Sluneční soustavě a jeho studium pomáhá vědcům pochopit chemické složení rané Sluneční soustavy a procesy, které vedly ke vzniku života na Zemi.

Výzkum vzorků z Ryugu přináší nové poznatky o vývoji organické hmoty v raných fázích Sluneční soustavy. Tyto informace jsou klíčové pro pochopení, jaké látky mohly být dopraveny na Zemi a přispět k rozvoji života. Čeští vědci nyní plánují další výzkum, který zahrnuje studium meteorů a asteroidu s využitím pokročilých technologií na palubách vesmírných sond. Tento projekt je součástí širšího úsilí mezinárodního týmu vědců, kteří spolupracují na odhalování tajemství vesmíru.

Autor: Šimon Mitro

Související

cHJpdmF0ZS9sci9pbWFnZXMvd2Vic2l0ZS8yMDIyLTA0L3Vwd2s2MjA3MjU2My13aWtpbWVkaWEtaW1hZ2Uta293bzZzaGUuanBn
Domácí

Ve středu nad ránem sledujte oblohu. Nastane dobře viditelné zatmění Měsíce

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

Vizualizace letounu Radian One
Zahraniční Vesmír

Nový vesmírný letoun Radian One změní budoucnost kosmických misí

GXRh08SaMAAa0Zs
Zahraniční Video

Miliardář Issacman se zapsal do historie. Jako první turista vstoupil do vesmíru