Čeští experti vyvíjejí zdravější rostlinné oleje

Čeští odborníci z Framet a VŠCHT Praha pracují na moderní rafinaci rostlinných olejů, která zlepší jejich kvalitu a sníží ekologickou zátěž.

olej

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Tým českých vědců ze společnosti Framet a VŠCHT Praha se zaměřuje na rafinaci, která odstraní nežádoucí látky a zlepší biologickou hodnotu olejů. Rafinace oleje odstraní mechanické nečistoty, buněčné tkáně, bílkoviny, sacharidy a škodliviny jako herbicidy, pesticidy a těžké kovy. Výsledkem je zdravější a čistější olej vhodný pro vaření. Nová technologie je ekologičtější a energeticky úspornější než tradiční chemická extrakce. Projekt podporuje Technologická agentura ČR (TA ČR) částkou přes 17 milionů korun z programu TREND Ministerstva průmyslu a obchodu.

Společnost Framet používá šnekové lisy, které extrahují olej bez chemikálií, což následná rafinace ještě zlepšuje. Navíc technologie umožňuje rekuperaci tepla, což šetří energii. Tento mezinárodní patent již používají některé zahraniční firmy a šetří až 15 kWh na tunu lisovaných semen sóji. „Framet patří mezi přední světové výrobce technologií pro zpracování rostlinných olejů do kapacity 50 tun denně. Naším cílem není konkurovat největším světovým výrobcům, ale nabídnout špičkovou technologii,“ uvedl předseda TA ČR Petr Konvalinka.

Autor: Šimon Mitro

Související

cibulové kroužky
Světové dny Jídlo

Den cibulových kroužků

smoothie
Světové dny Zdraví

Den smoothie

třešňový koláč
Světové dny Jídlo

Den třešňového koláče

jablečný štrůdl
Světové dny Jídlo

Den štrůdlu