středa 25. září 2024

Čeští badatelé učinili zásadní průlom. Dokážou čistit vodu pomocí odpadu

Významného průlomu v čištění vody dosáhli výzkumníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Zjistili, že voda se dá čistit aktivovanými uhlíky získanými z listů artyčoku a slupek granátového jablka.

Granátové jablko

Slupka z granátového jablka dokáže vyčistit vodu.
Zdroj: pixabay.com

  • Slupka z granátového jablka dokáže vyčistit vodu.
  • Zdroj: pixabay.com

Z listů artyčoku a slupky granátového jablka výzkumníci vyvinuli nízkonákladové aktivní uhlíky, které dokážou z vodních zdrojů odstranit běžné farmaceutické kontaminanty, zejména kofein a paracetamol.

Výzkumníci tak zároveň dokázali, že odpad nemusí zůstat pouhým odpadem. Aktivní uhlíky získané z biomasy jakožto čističe vody poskytují ekonomické řešení v čištění vody a také přispívají k redukci odpadu. Odstranění kofeinu a paracetamolu z vody je důležité, tyto látky totiž ohrožují nejen lidi, ale i celý vodní ekosystém.

Ryby a další živočichové, které farmaceutika kontaminují, mohou v následujících letech a desetiletích zdegenerovat anebo úplně vyhynout. Lidé navíc kontaminované ryby konzumují a do těla si tím vpravují škodlivé látky. Využívaní aktivovaných uhlíků z listů artyčoku a slupek granátového jablka tak představuje velmi slibné řešení pro průmyslové i městské využití.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

olej
Ostatní Věda

Čeští experti vyvíjejí zdravější rostlinné oleje