středa 18. září 2024

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

Ekodukt u Dolního Újezdu v Olomouckém kraji, první svého druhu v Česku, letos oslavil čtvrtstoletí existence. Od svého otevření v roce 1999 umožňuje bezpečný přechod zvířat přes dálnici D35.

První ekodukt v ČR na D35

První ekodukt v ČR na D35
Zdroj: Centrum dopravního výzkumu (CDV)

  • První ekodukt v ČR na D35
  • Zdroj: Centrum dopravního výzkumu (CDV)

Ekodukt u Dolního Újezdu v Olomouckém kraji, první svého druhu v České republice, oslavil 25 let provozu. Od svého uvedení v roce 1999 umožňuje bezpečný přechod zvířat přes dálnici D35 a chrání tak nejen volně žijící živočichy, ale i řidiče.

Ekodukty, speciální nadchody pro zvířata, se stávají nepostradatelným prvkem v ochraně přírody. V ČR je nyní 37 takových objektů, z nichž 13 jsou ekodukty, které umožňují migraci zvířat přes dálnice a silnice. Další objekty zahrnují víceúčelové nadchody a upravené nadjezdy. Tyto konstrukce pomáhají zvířatům překonávat překážky vytvořené dopravní infrastrukturou a přispívají k udržení biodiverzity.

Projekt TRIPASS, který zahrnuje spolupráci mezi Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a dalšími institucemi, hodnotí účinnost ekoduktů a vytváří databázi s hodnocením. Nedávno monitorování odhalilo vlka na novém ekoduktu u Bílého Kostela, což je první oficiální záznam velké šelmy na tomto typu migračního objektu v ČR. Ekodukty jsou pravidelně využívány místními druhy jako jsou srnci a lišky, zatímco velcí savci a šelmy je používají při migraci.

Prostupnost krajiny je klíčová pro ochranu biodiverzity, protože izolace populací zvířat může ohrozit jejich přežití. Ekodukty tak nejen pomáhají chránit zvířata před srážkami s vozidly, ale také podporují jejich přirozenou migraci a rozmnožování. Monitorování a vyhodnocování těchto objektů zajišťuje jejich efektivitu a přispívá k ochraně přírody.

Autor: Šimon Mitro

Související

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

Marta_Gottwaldová_-_Vlasta_-_17.03.1949
Domácí Výročí

Marta Gottwaldová přežila manžela o pár měsíců. Dnes by oslavila 125. narozeniny

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk