čtvrtek 17. října 2024

Česko se chystá na čipovou revoluci

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky schválilo Národní polovodičovou strategii, která má ambici transformovat zemi na klíčového hráče v evropské výrobě čipů.

čip

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Jeremy Waterhouse

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Jeremy Waterhouse

Česká republika má ambici posílit svou pozici v oblasti výroby polovodičů, což je podporováno Národní polovodičovou strategií, kterou ve čtvrtek schválila vláda. Tento dokument, vytvořený Ministerstvem průmyslu a obchodu ve spolupráci s odborníky, reaguje na evropský Akt o čipech a usiluje o maximální využití českého potenciálu v tomto dynamickém odvětví.

Ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček zdůraznil historickou tradici Česka v oblasti polovodičů a schopnost nabídnout kvalifikovanou pracovní sílu. Strategie se zaměřuje na oblasti s největším rozvojovým potenciálem a navrhuje konkrétní opatření, která zahrnují i investice do vzdělávání. „Národní polovodičová strategie nám pomůže zvýšit výrobu, podpořit ekonomický růst a zlepšit kvalifikaci českých pracovníků,“ dodal Vlček.

Důležitou součástí strategie je analýza aktuálního stavu polovodičového řetězce v zemi a identifikace příležitostí pro rozvoj. Česká republika má vynikající šanci uspět především v oblasti výkonové elektroniky a návrhu integrovaných obvodů. Vláda věří, že správným nastavením systému vzdělávání a investic se podaří efektivně využít dostupné možnosti a podpořit další růst.

Během českého předsednictví EU se podařilo dosáhnout shody mezi členskými státy ohledně Aktu o čipech, který má zmírnit nedostatek čipů v klíčových sektorech jako automobilový průmysl a zdravotnictví. Vlček uvedl, že schválená strategie obsahuje opatření reagující na tento akt, což přispěje k přílivu investic a nových talentů do oblasti výroby čipů.

Mezi navrhovaná opatření patří například zvýšení kapacit oborů na vysokých školách a podpora vzniku kompetenčních center. Spolupráce mezi státem a průmyslovými hráči, jako je onsemi, je považována za klíčovou pro úspěch strategie. „Naše tradice ve výrobě polovodičů sahá do 50. let 20. století a firmy jako Tesla a ČKD Polovodiče stále hrají významnou roli v tomto sektoru,“ uzavřel ministr.

Autor: Šimon Mitro

Související

Ministr průmyslu a obchod Lukáš Vlček
Ekonomika

Ministerstvo průmyslu chce dostat ČR mezi deset nejvýkonnějších ekonomik EU

čip AMD
Zahraniční AI

AMD chce konkurovat Nvidii. Představilo vlastní AI čip

internet
Domácí Technologie

V Česku roste popularita mobilního internetu a tarifních služeb

Robotické taxi Cybercab od Tesly
Zahraniční Technologie

Tesla představila autonomní taxi. Na silnicích se objeví nejdřív v roce 2026