neděle 12. května 2024

Česko je v počtu zemřelých na silnicích na evropském průměru

Česko je v počtu smrtelných nehod na silnicích na evropském průměru. Ze zemí EU je na 15. místě.

autonehoda

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Evropská komise zveřejnila předběžné údaje o počtu dopravních nehod v EU za rok 2023. Podle nich došlo k usmrcení 20 400 osob, což představuje mírný pokles o jeden procentní bod ve srovnání s předešlým rokem. I když to znamená desetiprocentní pokles oproti situaci v roce 2019, tak ne ve všech zemích EU se situace zlepšuje.

Navzdory určitému pokroku je většina členských států stále daleko od splnění cíle EU a OSN snížit počet úmrtí na silnicích do roku 2030 o polovinu. V některých zemích, jako je Španělsko, Francie a Itálie, počet nehod téměř neklesá. Naopak v Irsku, Lotyšsku, Nizozemsku, na Slovensku a ve Švédsku se zvýšil. Belgie, Česko, Dánsko, Maďarsko a Polsko jsou však na cestě ke splnění tohoto cíle.

Česká republika se v roce 2023 poprvé dostala na úroveň evropského průměru se 46 usmrcenými osobami na milion obyvatel. Země V4 zaznamenaly loni vyšší počet úmrtí, přičemž Maďarsko dosáhlo 49, Polsko i Slovensko 52. Nejlépe na tom loni bylo ze zemí EU Švédsko, které zaznamenalo pouze 22 zemřelých při dopravních nehodách na milion obyvatel. Následuje Malta (26), Dánsko (27), Finsko (32) a Německo (34). Nejhůře je na tom Bulharsko (82) a Rumunsko (81).

Autor: Šimon Mitro

Související

stažený soubor (1)
Domácí

Liberec dal na vytíženou ulici radar. Ten za 14 dnů naměřil 3 300 přestupků

profimedia-0838845331
Domácí

O Velikonocích zemřelo na silnicích nejvíce lidí od roku 2016

srnky na silnici
Domácí Auta

Jak postupovat při srážce zvěře?

Vizualizace systému ITS
Domácí

Nový systém ohlídá ve Zlíně plynulý průjezd křižovatkami i přestupky