Česko diskriminuje cizince, míní Evropská komise. Nechce je pustit do politiky

Pokud Evropský soudní dvůr uzná, že v České republice mohou do politiky kandidovat i cizinci, bude třeba změnit legislativní předpis. Stačit by nově měl pouze trvalý pobyt na území Česka.

Stad_Lëtzebuerg_07

U Evropského soudního dvora se bude řešit budoucí podoba české politiky
Zdroj: Wikimedia Commons

  • U Evropského soudního dvora se bude řešit budoucí podoba české politiky
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Česká republika a Polsko čelí u Evropského soudního dvora žalobě ze strany Evropské komise, že jsou posledními zeměmi, které v rámci EU odpírají právo vstoupit do politiky cizincům bez českého nebo polského občanství. Evropská komise dokonce takové počínání nazývá diskriminací, protože opačná praxe, že do politiky konkrétního státu může vstoupit jakýkoliv cizinec ze zemí EU, je zavedená už po celé Evropě. Podle generálního advokáta soudního dvora Jeana Richarda de la Toura by ke vstupu do politiky měl stačit trvalý pobyt na území daného státu.

Česká republika ale cizincům angažmá v politici nezakazuje paušálně. Mohou kandidovat v evropských či komunálních volbách, ale jen jako nezávislí ne jako členové některé z politických stran, což je další aspekt, který komise vnímá jako diskriminační.

Pokud evropský soud potvrdí, že Česká republika porušuje unijní právo, bude nutné narovnat legislativu tak, aby z ní bylo naprosto jasné, že kandidovat nemusí pouze Čech, ale Evropan. V souladu s trendem budování stále semknutějších evropských vazeb se počítá s tím, že Česko i Polsko budou muset takový krok učinit.

Autor: Jan Skala

Související

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

37340826976_7cacdbcbb2_b
Zahraniční

Varšava navýší peníze na tajné služby. Podle Tuska chce Rusko zasáhnout do eurovoleb

contents_gallery_special_3_zoom_207
Ekonomika

Česká republika vymění s Ázerbájdžánem houfnice za plyn. Zájem má i Slovensko

Shelf_Cloud_4_8_2013_(146961335)
Domácí

Bouřky z Německa dorazí i do České republiky. Jejich intenzita bude menší